Digital twin: digitaal samenwerken, onderhoud voorspellen en virtueel trainen

4 augustus, 2020

De digital twin lijkt niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. “Het is een superactueel onderwerp”, zegt Cynthia Nooijens van Croonwolter&dros. Maar wat levert zo'n digitale kopie van 'de werkelijkheid' een bedrijf nou eigenlijk op? En komt het duurzaamheid ten goede? 
DuurzaamBedrijfsleven sprak met Cynthia en Bayu Jayawardhana, hoogleraar mechatronica en niet-lineaire regeltechniek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Het woord digital twin zingt al lange tijd rond in het bedrijfsleven, maar een echte definitie ontbreekt. “Het is een paraplu term”, zegt hoogleraar Bayu Jayawardhana over deze technologische toepassing. Hij is specialist op dit onderwerp en stelt dat bedrijven er op verschillende manieren mee aan de slag gaan om efficiëntieslagen te maken. Technologiebedrijf Croonwolter&dros is één van hen. Wat levert het maken van een digitale kopie van ‘de werkelijkheid’ op?

Verschillende bedrijven onderzoeken de kansen van de digital twin technologie: van Tata Steel tot Philips. Ook Croonwolter&dros onderzoekt de mogelijkheden. “Het is een super actueel onderwerp”, zegt Cynthia Nooijens. Zij onderzocht als afstudeerproject de toepassingsmogelijkheid van de digital twin tijdens de exploitatiefase voor Croonwolter&dros.

Een duidelijke definitie van digital twin kan Nooijens niet geven. “Ieder onderzoek, iedere bedrijfspagina en iedere paper dat ik opende, beschreef digital twin anders”, zegt zij. Bayu Jayawardhana beaamt dat. “Het is een paraplu-term”, zegt de hoogleraar mechatronica en niet-lineaire regeltechniek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hij leidt een vijfjarig onderzoeksprogramma gefinancierd door NWO waarin zes verschillende universiteiten en twaalf bedrijven multidisciplinair samenwerken om fundamentele digital twin technologieën te ontwikkelen.

Praktische toepassing digital twin

Croonwolter&dros heeft al ervaring met de toepassing van digital twin in de praktijk. Nooijens nam een kijkje bij drie projecten: de sluis bij Eefde, de Rijnlandroute en de eerste energieneutrale tunnel ter wereld in de nieuw aan te leggen A16 nabij Rotterdam. De onderzoeksvraag waar zij mee op pad ging was hoe Croonwolter&dros digital twins in de onderhoudsfase zou kunnen toepassen.

Lees het volledige artikel op Duurzaambedrijfsleven.nl