Deltion College opent innovatieve brugsimulatoren

12 maart, 2018

Croonwolter&dros realiseert twee simulatoren voor Zeevaartopleiding

Vandaag opent het Deltion College uit Zwolle de twee nieuwe scheepsbrugsimulatoren voor de opleiding Zeevaart. In een brugsimulator kunnen schippers in opleiding ‘op het droge’ op een levensechte manier kennismaken met de gedragingen van schepen, zonder echt brokken te kunnen maken. Croonwolter&dros legde voor deze brugsimulatoren de volledige installatie en infrastructuur aan.

Infrastructuur brugsimulator

Het Deltion College is al vele jaren klant van Croonwolter&dros. De technisch dienstverlener voorziet in het onderhoud van de installatiesystemen van de onderwijsinstelling en mocht recent de installatie voor de nieuwe brugsimulator aanleggen. Denk hierbij aan data infrastructuur, voedingsinstallatie, brandmeld- en ontruimingsinstallatie, verlichtingsinstallatie, sprinklerinstallatie, ventilatie, koeling, regeltechniek en wat er zoal komt kijken bij de aanleg zo’n type simulator. “We hebben hiervoor een compleet nieuw voedingssysteem en nieuwe data-installatie geïmplementeerd, allemaal volledig in de vloer verwerkt. De verwerkings- en aansturingscomputers die alle berekeningen doen en de simulatie op de schermpanelen van de simulator tot leven brengen, vragen veel vermogen. Evenals de losse werkplekken voor leerlingen en instructeurs.”, vertelt Harald Veninga, werkvoorbereider Utiliteit bij Croonwolter&dros.

Gefundeerde beslissingen nemen

“Een goede brugsimulator is van levensbelang. Een goed opgeleide brugofficier kan het verschil betekenen tussen een goede afloop of een calamiteit”, aldus Johan de Jong, Manager Marine & Offshore bij Croonwolter&dros. Hij vervolgt: “Naast de aanleg van een simulator speelt Croonwolter&dros ook in de praktijk een rol op het gebied van connectiviteit op schepen. Vanuit de buik van een schip komen duizenden signalen richting de scheepsbrug, die allemaal een functie hebben. We engineeren daarom informatiesystemen die de informatiestromen op schepen kanaliseren én zorgen dat de juiste informatie en de juiste adviezen op de brug komen. Zo kunnen officieren de best mogelijk gefundeerde beslissingen nemen. In een brugsimulator kunnen officieren in spe alvast oefenen met de druk die komt kijken bij zulke beslissingen.”

Theorie en praktijk

Vanwege de langdurige samenwerking tussen Deltion en Croonwolter&dros geeft laatstgenoemde leerlingen van het Deltion College de mogelijkheid om in het najaar langs te komen bij de afdeling Paneelbouw in Dordrecht. Daar bouwt Croonwolter&dros de brug voor een zogeheten pijpenleggerschip van Subsea 7, een van oorsprong Noors offshore bedrijf dat pijpverbindingen legt tussen boorplatforms of windmolenparken en het vasteland. “We willen leerlingen van het Deltion College bij Paneelbouw uitnodigen, omdat aan boord gaan van zo’n echt schip uit veiligheidsoverwegingen zeer beperkt mogelijk is. Voor leerlingen is dit daarom een mooie manier om kennis te maken met de praktijk van een echte brug van een groot schip, een ervaring die goed aansluit op de brugsimulator bij Deltion. Tegelijk laten we de leerlingen ook kennis maken met het bedrijf Croonwolter&dros en de werkzaamheden die we allemaal uitvoeren. Mogelijk komen we in contact met onze collega’s van de toekomst.”

Diversificatie

“De opdracht voor de bouw van een brug voor Subsea 7 die we bij Marine & Offshore hebben is een mooi voorbeeld van de diversificatie van Croonwolter&dros. We zijn van alle markten thuis. We zijn bijvoorbeeld actief in industrie en in weg- en waterbouw. Daarbij leggen we even deskundig installaties aan in ziekenhuizen, kantoorpanden en scholen als ook in schepen”, besluit De Jong.

Bron: RTV Oost