De rioolwaterzuivering van de toekomst is kostenneutraal en flexibel inzetbaar

12 januari, 2020

In Nederland beschouwen we schoon water als een vanzelfsprekendheid, maar het is nog niet zo lang geleden dat de levensverwachting van mensen een stuk lager lag door een gebrek daaraan. De ontwikkeling van waterzuivering speelt een belangrijke rol in het verbeteren van de levensverwachting. Dat maakt het belangrijk voor waterschappen om de risico’s goed te managen. Klimaatverandering is één van die risico’s. Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) zet zelf een belangrijke stap tegen klimaatverandering met de bouw van een modulaire waterzuiveringsinstallatie.         

De combinatie Croonwolter&dros en Mobilis leverde een belangrijke bijdrage aan het project. “Wij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van het elektrotechnische gedeelte, de PLC’s en de besturing. Ook programmeerden wij de PLC’s en benodigde software”, vertelt Wim de Jong, directeur Asset Management Industrie bij Croonwolter&dros.

Warmtekrachtinstallatie maakt het proces efficiënter

Ook helpen Croonwolter&dros en Mobilis bij het succesvol inzetten van slib als energievoorziening. De toevoeging van een warmtekrachtkoppeling maakt het proces efficiënter. Wim de Jong, directeur asset management industrie bij Croonwolter&dros, vertelt hoe het energievoorzieningsproces werkt. “Dat slib of residu vangen we op en dat laten we gisten. De biogassen die daarbij vrijkomen stoken we op met een warmtekrachtinstallatie. Daar maken we energie van die we gebruiken om de waterzuivering van energie te voorzien."

Oplevering in recordtijd

Daarnaast is de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie van Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) in recordtijd opgeleverd. Normaliter neemt de bouw van een traditionele rioolwaterzuiveringsinstallatie van deze omvang ongeveer 2 jaar tijd in beslag. Nu kostte het slechts 11 maanden. “Dankzij de bovengrondse, modulaire en gestandaardiseerde bouwmethode konden we veel sneller opleveren”, stelt Wim de Jong, directeur Asset Management Industrie bij Croonwolter&dros. ‘Het is een volledige breuk met de manier waarop we rioolwaterzuiveringen tot nu toe bouwden’, vertelt Anne Jongekind, strategisch adviseur bij Waterschapsbedrijf Limburg.

Lees meer

In het artikel gaat DuurzaamBedrijfsleven dieper in op de circulaire en energieneutrale aanpak voor die nieuwe waterzuiveringsinstallatie.