In de kelder van de Haringvlietbrug wordt nu 24/7 gewerkt

Terwijl het verkeer erboven over de brug raast, wordt in de basculekelder van de Haringvlietbrug al heel veel werk verzet. In januari dit jaar is het werk gestart en op dit moment wordt maar liefst 7 dagen per week, 24 uur per dag gewerkt. Ploegendiensten wisselen elkaar af om de omvangrijke klus geklaard te krijgen. Door nu te doen wat er kán, zorgen we ervoor dat we de periode van afsluiting straks in de zomer zo goed mogelijk benutten voor werkzaamheden die alleen kunnen worden uitgevoerd wanneer er geen verkeer over de brug rijdt.

Waar het werk eerst vooral bestaat uit het slopen van oude betonnen en stalen constructies, wordt er op sommige plaatsen ook alweer gestart met de opbouw. In deze update nemen we je mee in een kijkje achter de schermen.

Alvast van start, zonder verkeershinder

In januari zijn we gestart met de aanleg van een pontonbrug, die via het water toegang biedt tot de 15 meter diepe basculekelder. Zo kan een groot deel van de werkzaamheden nu al worden uitgevoerd zonder dat het verkeer daar hinder van ondervindt. In de zijwand van de basculekelder zijn twee openingen gemaakt waardoor materialen en materieel naar binnen worden gehesen, en puin en vrijgekomen materiaal weer naar buiten. Grote ventilatoren zorgen voor voldoende frisse lucht in de zeer beperkte ruimte van het gebouw.

Alles moet sterker

Voor de vervanging van de klep, het bewegingswerk en alle technische installaties moeten de betonnen en stalen constructies in het gebouw van de kelder worden vernieuwd. Neem bijvoorbeeld de draaipunten waarmee de 2 miljoen kilo wegende brugklep om haar as draait. Omdat de nieuwe brugklep zwaarder moet worden vanwege het toegenomen en zwaarder geworden verkeer, moeten ook de draaipunten en de betonnen constructie eronder (waar de draaipunten op steunen) sterker worden. Hiervoor wordt eerst het beton weggehakt, waarna extra wapeningsstaal wordt aangebracht. Vervolgens wordt de bekisting aangebracht, dat is de mal waarin het nieuwe beton wordt gestort.

Nachtelijk sloopwerk tandradbaan

Het slopen van de tandradbaan, waar het contragewicht van de brugklep overheen beweegt, is een flinke uitdaging geweest. De avond- en nachtploeg is bijna een maand bezig geweest met deze constructie van beton en staal. Het slopen van het beton werd gedaan met een elektrische slooprobot die op afstand kan worden bediend. Steeds wanneer een stukje beton was weggehakt, kon het staal worden weg geslepen. Al het puin moest met de hand in kruiwagens worden geschept, waarna de puinbak uit de kelder kon worden gehesen. Omdat het slopen veel lawaai maakt en omdat er puin naar beneden kan vallen, is ervoor gekozen dit werk in de avond en nacht uit te voeren zodat de dagploeg die andere werkzaamheden uitvoert daar geen last van had.

Pijler 10

En ander belangrijk onderdeel van de vernieuwingsoperatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug is de versteviging en verbreding van pijler 10. Dat is de zogeheten oplegpijler waar de nieuwe brugklep op rust wanneer deze naar beneden is. De voorbereidingen voor de extra constructie die hier moet worden gebouwd zijn gestart. En binnenkort start de aannemer met het inbouwen van de eerste technische installaties in de technische ruimte, waaronder de schakelkasten en de bekabeling.

En straks, in de zomer?

Op 9 juni wordt de Haringvlietbrug voor een periode van 7/8 weken afgesloten. Ook dan wordt er 7 dagen per week gewerkt in meerdere shifts achter elkaar. We voeren dan de werkzaamheden uit die alleen mogelijk zijn wanneer er geen verkeer rijdt over de brug. Het slopen van het dak van de kelder, het uithijsen van de oude brugklep, het inhijsen en stellen van de nieuwe tandradbaan, het inhijsen van de nieuwe brugklep, het dichtmaken van het dak, het asfalteren en het aanbrengen van geleiderail en alle technische installaties. Als de brug dan weer kan worden opengesteld voor het wegverkeer, zullen we nog een periode nodig hebben om de technische installaties te testen, zodat de brug veilig kan worden bediend, bestuurd en bewaakt. De weg zal voor deze testen afgesloten worden voor verkeer, de data hiervoor worden nog ingepland.

De klep van de Haringvlietbrug heeft in 2023 het einde van zijn technische levensduur bereikt en zal daarom worden vervangen. Combinatie Mobilis en Croonwolter&dros is, in opdracht van Rijkswaterstaat, samen met Hollandia Infra en Machinefabriek Rusthoven verantwoordelijk voor de renovatie van de Haringvlietbrug. De opdracht bestaat uit het vervangen van alle beweegbare delen van de brug.

In deze video neemt Rijkswaterstaatreporter Fiona een kijkje bij de werkzaamheden in de basculekelder.

 

Stuur artikel door