Croonwolter&dros richt bedrijfsonderdeel Smart Energy op voor duurzame energie projecten

21 november, 2017

TBI-onderneming Croonwolter&dros draagt al jaren bij aan de energietransitie en vindt het belangrijk een actieve maatschappelijk rol in te nemen. Om dit verder kracht bij te zetten is een nieuw bedrijfsonderdeel ‘Croonwolter&dros Smart Energy’ opgericht waarin duurzame energieprojecten worden ondergebracht die de onderneming zelf ontwikkelt, financiert, realiseert en exploiteert.

Nieuwe kansen

De energietransitie die gaande is levert nieuwe perspectieven op voor de technisch dienstverlener. Fabio Pisano, Energie consultant bij Croonwolter&dros: “We zien dat de aandacht voor verduurzaming een toevlucht neemt. De mogelijkheden zowel technisch, financieel als bedrijfseconomisch zijn er, dus is er geen excuus meer om het niet te doen.”

Ten grondslag aan het nieuwe bedrijfsonderdeel ligt het samenbrengen van expertises die in de verschillende TBI-ondernemingen aanwezig is. Met name het deel van projectontwikkeling en financiering hebben we toegevoegd aan de reeds aanwezige technische dienstverlening van Croonwolter&dros. Door zelfstandig projecten te ontwikkelen en financieren bieden we klanten een andere vorm van dienstverlening, waarbij wordt betaald voor het energieverbruik van het object en niet meer voor het in eigendom hebben van de totale installatie.”

Rol van projectontwikkelaar

Voor de oprichting van het nieuwe bedrijfsonderdeel is er gekeken naar de participatie van Croonwolter&dros in de energietransitie. Daarvanuit is een doorvertaling gemaakt van de energietransitiebehoeften en gekeken welke type diensten aansluiten bij de klantambities. “We zien een trend dat eigenaren wel willen investeren in een duurzamere leefomgeving, maar niet altijd de investering rond krijgen”, licht Edwin Normann, manager Exploitatie, toe. “Omdat de urgentie en het bewustzijn hoog is nemen we zelf onze verantwoordelijkheid door duurzame projecten te ontwikkelen en te financieren. Dat doen we inmiddels al voor verschillende eigenaren.

Verschillende diensten  

Croonwolter&dros Smart Energy vormt de voorhoede van duurzaamheid binnen Croonwolter&dros. Expertise die is gebundeld maakt het mogelijk een divers aanbod aan projectontwikkeling, financiering, realisatie en exploitatie te bieden. Denk hierbij aan de inzet van zonne-energie (Solar), Warmte/Koude Opslag (WKO) en Energiecentrales gedreven op de verbranding van biomassa. Bij oprichting van de B.V. zijn reeds verschillende projecten ondergebracht, waaronder MeppelEnergie en diverse Solar projecten die duurzame energie opwekken en leveren.