Croonwolter&dros presenteert Energico: dé oplossing voor integraal energiemanagement voor smart grids


En realiseert hiermee een versnelling in de energietransitie

Start-up Energico maakt het mogelijk dat duurzame energie opwekkers en afnemers gemakkelijk schaalbaar hun assets optimaliseren, systemen integreren en sturen op de balans tussen opwekking, verbruik, opslag, leverbaarheid en deelsystemen op het almaar drukker wordende energienet. Initiator Rob Roodenburg: “De Energico familie van smart grid management oplossingen staat voor wat de energietransitie nodig heeft: schaalbaarheid en vakmanschap.”

De slimme energiemanager

Eén van de vele voorbeelden van het totaalconcept van Energico is SARA. De Smart Asset Resource Assistant (SARA) beheert en configureert al je assets op afstand, centraal en decentraal, terwijl je tegelijkertijd voorspellend stuurt op kosten en tijd. Grote turbines van een windmolen of andere duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen, batterijopslagsystemen, koelcellen en elektrische boilers; op velerlei gebieden te identificeren, configureren en via real-time sensoring inzichtelijk te krijgen. SARA maakt met voorspelbaarheid en overzichtelijkheid het leven van de energiemanager gemakkelijker. Zo initieerde Europese netbeheerder Vattenfall SARA voor haar Energiepark Haringvliet Zuid en is zij inmiddels gekozen voor 10 andere locaties verdeeld over Nederland, Duitsland en Denemarken. 

Balans in energieopwekking- en verbruik

De rest van de familie draagt ook bij. Op lokale schaal heeft EMMA autoriteit over het vinden van de juiste balans tussen energieopwekking- en verbruik. De Energy Monitoring & Management Assistant (EMMA) is de schakel in de bouw van een energy grid, waarbij ze duurzame opwekking, batterijopslagsystemen en EV laadstations aan elkaar koppelt en nauwkeurig beheert. Rob: “Onze familie maakt de hele keten inzichtelijk, stuurt de hele keten aan en kan nodeloos verbruik snel achterhalen.”  
  

“Onze familie maakt de hele keten inzichtelijk, stuurt de hele keten aan en kan nodeloos verbruik snel achterhalen.”

Rob Roodenburg - Initiator en Consultant Energico

De Energico familie van smart grid oplossingen

Of het nu SARA, EMMA, SAM, HELINKS, ADAM of EVA is: alle familieleden van Energico  zijn smart grid management oplossingen. Ze kennen de (inter)nationale uitdagingen in de energiesector. De afgelopen jaren buigen duurzame projectontwikkelaars en netbeheerders zich over de vraag hoe ze moeten omgaan met de veelomvattende energievraag. Daarom is Energico gelieerd aan Croonwolter&dros, zelfstandig opererend, maar wel toegang tot de multidisciplinaire kennis, ervaring en het netwerk dat Croonwolter&dros in haar 140-jarig bestaan heeft opgebouwd. Het beste van twee werelden wordt zo gecombineerd. 
 

“Wij zijn blij met de start-up Energico, waarmee we een grotere rol kunnen spelen in de energiemarkt. Het sturen, testen en beheren van je assets, en ook het kunnen voorspellen en sturen van de energiestromen is nodig voor een geslaagde energietransitie."

Eugène de Roodt, statutair directeur Croonwolter&dros

Powered by Croonwolter&dros en TBI

Croonwolter&dros en TBI zien het belang en omarmen de Energico gedachte. TBI vanuit haar versnellingsthema’s, waarin de energietransitie een centrale rol speelt. TBI-onderneming en technisch dienstverlener Croonwolter&dros ziet de energieopgave het komende decennium als belangrijke voorwaarde voor innovatie, duurzaamheid en digitalisering. Eugène de Roodt, statutair directeur Croonwolter&dros benadrukt: “Croonwolter&dros is blij met de startup Energico, waarmee we een grotere rol kunnen spelen in de energiemarkt. Het sturen en testen, het beheren van je assets, en ook het kunnen voorspellen en sturen van de energiestromen is nodig voor een geslaagde energietransitie.”