Croonwolter&dros en J.P. van Eesteren starten afbouw nieuw faculteitsgebouw Rechten Universiteit van Amsterdam

28 juni, 2016

Gebouw A bij de UvA, foto: Het Klikt Fotografie, Bert Wisse

TBI-ondernemingen Croonwolter&dros en J.P. van Eesteren starten de afbouw van gebouw A op de Roeterseilandcampus. Dit wordt de nieuwe thuisbasis van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Naast nieuwe voorzieningen voor onderwijs en onderzoek biedt het gebouw straks ook ruimte voor kleinschalige winkels en horeca. Gebouw A gaat in augustus 2017 open.

Tussen het nieuwe gebouw van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en het gebouw van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen bouwt J.P. van Eesteren een hoofdentree voor beide gebouwen. Onder de hoofdingang legt de bouwer een fietsenkelder aan met ruimte voor 2200 fietsen. Daarnaast komen er in het pand de grootste collegezaal van de UvA die plaats biedt aan 450 mensen, twee kleinere zalen voor elk 150 personen en zes seminarzalen.

Verder bouwt J.P. van Eesteren een juridische bibliotheek, een oefenrechtszaal en minimaal 275 studieplekken. Daarnaast worden daklichten en een groen dak gerealiseerd. Croonwolter&dros neemt de elektrotechnische- en werktuigbouwkundige installaties voor al deze ruimtes voor haar rekening.

Artist impression grote collegzaal, bron: UvA

Uitgekiende planning

Om de overlast voor studenten, omwonenden en medewerkers te minimaliseren en om te gaan met de beperkte werkruimte en andere werkzaamheden op de campus, hanteren de TBI-ondernemingen een uitgekiende logistieke planning. Zo bevindt de gehele transportroute voor de werkzaamheden zich in het gebouw, doordat de tijdelijke goederenlift in het atrium staat. Het grootste deel van de werkzaamheden kan hierdoor inpandig plaatsvinden.

De boor- en hakwerkzaamheden worden geclusterd uitgevoerd om de periode van overlast zo kort mogelijk te houden. Daarbij wordt er o.a. rekening gehouden met de tentamenperiodes. Ook maken de bouwers gebruik van een tijdelijke, inpandige opslag van materialen. De benodigde materialen leveren de TBI-ondernemingen precies op het juiste moment en in kleine hoeveelheden aan. Zo brengt Croonwolter&dros de luchtbehandelingsinstallatie in geprefabriceerde onderdelen naar gebouw A en zet deze pas ter plekke in elkaar.

In juni 2017 ronden J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros de bouwwerkzaamheden af en start de UvA met de inrichting. In het collegejaar 2017-2018 worden de gezamenlijke entreehal, fietsenstalling, parkeergarage, studieplekken en onderwijszalen in gebruik genomen.