4e Gymnasium wint publieksprijs Nederlandse Bouwprijs 2017

9 februari, 2017

Afgelopen week heeft het 4e Gymnasium de publieksprijs gewonnen van De Nederlandse Bouwprijs 2017. De prijzen zijn maandag 6 februari 2017 tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw uitgereikt. Het gymnasium is sinds het nieuwe schooljaar 2016-2017 in gebruik genomen.

Hieronder de tekst uit het rapport:

Omschrijving inzending

Het 4e Gymnasium is het eerste energieneutrale gymnasium van Amsterdam. Het uiterst duurzame schoolgebouw is gesitueerd in de Houthavens, het voormalige industriële gebied dat tot het eerste energieneutrale stadsdeel van Amsterdam wordt getransformeerd. Het 4e Gymnasium biedt naast de kwaliteiten van een modern Gymnasium bijzondere faciliteiten voor kunstzinnige- en culturele vorming. Het onderwijsgebouw heeft een warmte-koude-installatie die is aangesloten op de stadsverwarming, hierdoor wordt de temperatuur ’s zomers en ’s winters op een verantwoorde wijze gereguleerd. Het gebouw is optimaal geïsoleerd middels hoogwaardig drievoudig glas. Er worden PV-cellen op het dak geplaatst, waarmee het bijdraagt aan het doel van de Houthavens om de beste energieneutrale wijk van Amsterdam te worden. Het gebruik van natuurlijk buitenlicht, intelligente ventilatie en akoestische Juryrapport winnaars en genomineerden De Nederlandse Bouwprijs 2017 3 wanden optimaliseert een gezond binnenklimaat waardoor het schoolgebouw tot een Frisse School (Klasse A) is geclassificeerd.

Jurycommentaar

De jury spreekt lovende woorden uit over de hoge ambitie ten aanzien van het energieneutrale karakter. Maar ook ander duurzaamheidsaspecten spelen een grote rol in het ontwerp- en realisatieproces. Het ontwerp kan worden gezien als een voorbeeld van de nieuwe generatie onderwijsgebouwen. Men is er uitermate in geslaagd een school te realiseren die uitnodigend werkt voor leerlingen die aan hun toekomst gaan werken. Opvallend is de separate ingang voor de sportzaal en de door crowdfunding gefinancierde zonnepanelen.

4e Gymnasium