In 2017 ruim 350 kinderen geïnspireerd voor Techniek

9 januari, 2018

Dat techniek het allerleukste vakgebied is om in te werken, weten wij bij Croonwolter&dros natuurlijk als geen ander. Maar weten (onze) kinderen dat ook? In hoeverre weten zij eigenlijk wat je allemaal kunt doen als je in de techniek gaat werken? In 2017 heeft Croonwolter&dros dit ruim 350 ki​nderen laten ervaren, voor het vierde jaar op rij. 

Voor kinderen van diverse basisscholen, van groep 2 t/m groep 8 en kinderen van diverse VMBO-scholen worden gastlessen verzorgd. Doel: de leerlingen een beter beeld geven van elektrotechniek, gecombineerd met een inhoudelijke les over stroomkringen, geleiding en weerstanden.

Gastles vanuit eigen WE-College

Hiervoor heeft het WE-College (eigen opleidings- en ontwikkelinstituut van Croonwolter&dros) een standaard gastles ontworpen met alles er op en er aan. De kinderen maken aan de hand van het filmpje over de werkzaamheden bij Amazonica in Blijdorp, kennis met het werk van Croonwolter&dros. In een houten frame worden een groen, een geel en een rood LED-lampje gemonteerd, deze worden door de kinderen aangesloten op een batterij. Om de lichtjes om en om te laten branden, wordt gebruik gemaakt van een oud knakworstenblikje dat rond kan draaien. Dat nemen ze mee van thuis. Zo zijn de ouders ook betrokken. Vier zogenaamde sleepcontactjes zorgen ervoor dat via het blikje de stroomkring gesloten wordt en de lampjes gaan branden. Door op de juiste plekken het blikje af te plakken met tape, brandt er slechts één lampje. Door het draaien van het blikje, gaan de lampjes achter elkaar branden. Tot slot mogen de kinderen uiteraard hun eigen stoplicht meenemen naar huis!​

Investeren in de toekomst

Op deze manier maken de leerlingen op een speelse manier kennis met de elektrotechniek. Daarnaast leren ze hoe ze een op het oog nutteloos oud blikje opnieuw ingezet kan worden op een totaal andere manier. In het kader van techniekpact werken onderwijs, overheid en bedrijfsleven samen aan de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt en het tekort aan toekomstig personeel.​

De reacties van de kinderen zijn overweldigend! Van tekeningen tot brieven, van foto's tot knutselwerken: de kinderen vinden het fantastisch! In 2018 gaat Croonwolter&dros hier dan ook zeker mee verder!