Slimmer samenwerken

Landelijke Techniekweek Industrie 2021

De spelregels

  • Tijdens de call is er 1 voorzitter die de discussie begeleidt.
  • Heb je vragen tijdens de presentaties dan kun je deze stellen via de chat in Teams.
  • De discussiebegeleider geeft de vragensteller de ruimte deze te stellen.
  • Alle microfoons zijn gemute, dit geldt ook voor de camera's.
  • Tijdens het stellen van de vraag mag de video en microfoon opengezet worden.
  • Na het afronden van de vraag dient een ieder zijn microfoon en camera weer uit te zetten.
  • Tijdens de call is de chat vrij voor gebruik. Hier kunnen ook de vragen gesteld worden als je dat makkelijker vindt dan via video/scherm. We gaan dan proberen de vragensteller te betrekken in de dialoog.

Programma maandag 8 februari 2021

Tijd Onderwerp Presentatoren
13:45 - 14:00 uur Inloggen
14:00 - 14:10 uur Welkom, toelichting programma, spelregels Pleun de Blois, Frits Vossen en Arjan van Brummelen
14:15 - 14:30 uur Visie & strategie industrie Siebe van Oosterbaan
14:30 - 15:15 uur Toelichting segmenten industrie MT Industrie
15:15 - 16:00 uur Vragen en afsluiting Panel MT

Siebe van Oosterbaan

Divisie Industry, altijd een stap vooruit!

Programma dinsdag 9 februari 2021

Tijd Onderwerp Presentatoren
14:00 - 14:20 uur Water techniek Frits Vossen
14:20 - 14:30 uur Vragen en opmerkingen
14:30 - 14:50 uur Energie techniek Hans Timmerarends
14:50 - 15:00 uur Vragen en opmerkingen
15:00 - 15:20 uur Spel Breakout rooms
15:20 - 15:50 uur Medisch Nucleair Frank Schilders
15:50 - 16:00 uur Vragen en afsluiting

FRITS VOSSEN

Water is een van de segmenten waar we als landelijk team de focus op hebben. In mijn presentatie ga ik kort in op de werking van een waterzuiveringsinstallatie. Vervolgens laat ik zien hoe we een waterzuivering efficiënter kunnen ontwerpen, bouwen en onderhouden. En laat ik iets zien van de eerste projecten die inmiddels al zijn gerealiseerd.

FRANK SCHILDERS

In deze presentatie een introductie tot het Pallas project. Waartoe wordt deze Pallas Reactor ontworpen en wat zijn hierbij de technische uitdagingen. Wat is de bijdrage van Croonwolter&dros aan dit project om de productie van medische radio-isotopen in de toekomst te garanderen.

Hans Timmerarends

In mijn presentatie wil ik jullie graag informeren over het werken voor TenneT. De onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. de opbouw van een Hoogspanningsnetwerk, de opbouw van een typisch AIS station. Verder wil ik jullie informeren over het ontwerpproces, de contractvorm SC&M en de onderhanden projecten en het TenneT programma voor de komende jaren.

Programma woensdag 10 februari 2021

Tijd Onderwerp Presentatoren
14:00 - 14:50 uur ICT/SSC Jhon Megens, Willem-Jan van Oosten
14:50 - 15:00 uur Vragen en opmerkingen
15:00 - 16:00 uur 3D en BIM Hans van der Meijden, Paul Hesp, Jurgen Vrij, Marwan Sabti en Rene van Dijke

John Megens en Willem-Jan van Oosten

Wij willen u kort bijpraten over de dienstverlening vanuit SSC-ICT ter ondersteuning aan de dagelijkse werkzaamheden binnen CW&D en de rol die Business IT hier in heeft. De ICT-projecten in uitvoering en de ontwikkelingen die gepland staan binnen ICT/SSC.

‘Welke maatregelen neemt SSC-ICT ten aanzien van de toenemende dreiging van buitenaf en de steeds zwaarder wordende regelgeving ten aanzien van security’.

Waarvoor zou ik 3D en BIM gebruiken in mijn projecten?

Herken je deze vraag? Dan heb je wellicht ook de volgende vragen:

  • Wat betekent dat eigenlijk en welke varianten zijn er?  
  • Geef eens een paar praktijkvoorbeelden waar het voordeel heeft opgeleverd?
  • Wat heb ik nodig om het toe te passen?

We willen je een antwoord geven op deze vragen en zullen er wat van laten zien, zodat het hopelijk een aanleiding is om het vaker te gaan toepassen.

Als je achteraf nog vragen hebt of ermee geholpen wil worden, kan je altijd contact opnemen!

Jurgen Vrij

Paul Hesp

Hans v. d. Meijden

Marwan Sabti

Rene van Dijke

Programma donderdag 11 februari 2021

Tijd Onderwerp Presentatoren
14:00 - 14:35 uur Modulaire Engineering Gerben Broekhuizen
14:35 - 14:45 uur Vragen en opmerkingen
14:45 - 15:20 uur Segment innovatie Michiel Dondorp
15:20 - 15:30 uur Vragen en opmerkingen
15:30 - 16:00 uur Tooling Paul Hesp en Mamix Wilbrink
16:00 - 16:10 uur Afsluiting Techniekweek

GERBEN BROEKHUIJSEN

In de sessie Modulair Engineering wil ik jullie meenemen in het “Modulair bouwen”. Daarbij laat ik zien hoe je van engineer tot werkvoorbereider standaardisatie kan gebruiken om installaties te configureren voor projecten. Met name gaan we kijken hoe je kan ontwerpen terwijl je het produceren en assembleren in gedachte houdt, en hoe nieuwe digitale technologie je hierbij kan helpen. Deze werkwijze biedt voordelen voor het gehele proces (van tender/klantbehoefte tot en met het onderhouden van installaties). Aan de hand van voorbeelden van Utiliteit en Industrie proberen we jullie mee te nemen om op een andere manier te kijken naar het engineeren/monteren en onderhouden van installaties.

Michiel Dondorp, Manager Tech Accelerators bij Croonwolter&dros

Michiel Dondorp

Digitalisering meets engineering in de industrie

We gaan het hebben over vier thema’s: Digital Twin, Inzicht in databronnen, Augmented Reality en de CWD data-collectionbox.

  • Hoe mooi zou het zijn als we onze projecten niet alleen fysiek opleveren, maar we tijdens het ontwerp en de realisatie fase ons werk zo zouden kunnen doen dat er tegelijkertijd een digitale tweeling ontstaat? Een virtuele copy van de as-built. Wat zou daarvoor nodig zijn?
  • In verschillende projecten en project fases wordt met een hele diverse set aan tooling en systemen gewerkt. Daardoor is informatie uitwisseling vaak lastig. Wat voor manieren zijn er eigenlijk om in een brei van informatie en data inzichten op te doen? En hoe zou een engineer die methoden in willen zetten?
  • Augmented Reality bied kansen om CAD tekeningen op een interactieve manier te visualiseren.  Ik laat graag zien hoe we deze voor TenneT inzetten. Welke rol zou AR in onze projecten nog meer kunnen hebben?
  • Voor het project TenneT AIS-Bay ontwikkelden we met een team van techaccelerators en engineers gezamenlijk een modulaire sensorbox. Na toepassing bij TenneT kunnen we deze ook breder gaan inzetten.

Tijdens deze sessie ga ik graag het gesprek aan over de mogelijkheden en kansen die we samen op kunnen pakken.

MARNIX WILBRINK

Er is behoefte aan het opbouwen van een bibliotheek van standaard oplossingen voor schakelkasten. Een bibliotheek voor Croonwolter&dros met de meest gangbare en klantspecifieke. Catena is ontwikkeld om deze klantstandaarden op te slaan en te gebruiken in projecten. Dat gaat van kabeltypen tot complete loopdiagrammen en stuurstroomschema’s. Focus is daarbij op Eplan, maar naar behoefte kan dat uitgebreid worden met andere CAD-systemen. In deze presentatie geven we in vogelvlucht in indruk van de mogelijkheden.

PAUL HESP

Omdat elk project anders is en vaak heel complex, bouwt Croonwolter&dros steeds vaker modulair. Met slimme installatie-onderdelen en werkmethoden waarin gestandaardiseerde modules gebruikt worden om modulair te ontwerpen. Modulair ontwerpen vraagt op standaard oplossingen en standaard werkmethoden om informatie uniform te beheren.

PCI zorgt ervoor dat werk en informatie samenkomen. Alle informatie over werk en voortgang op één platform. Een standaard die je kunt gebruiken om modulair te ontwerpen. Er is behoefte aan het opbouwen van een bibliotheek van standaard oplossingen en modules. Een bibliotheek voor Croonwolter&dros met de meest gangbare en klantspecifieke oplossingen. PCI en Catena zijn ontwikkeld om deze klantstandaarden op te slaan en te gebruiken in projecten. Dat gaat van kabeltypen tot complete loopdiagrammen en stuurstroomschema’s en het vinden en opslaan van alle benodigde en gerelateerde informatie. In deze presentatie geven we in vogelvlucht in indruk van de mogelijkheden van PCI en Catena.

De organisatie

Pleun de Blois

Frits Vossen

Arjan van Brummelen

arjan van brummelen