The Challenge Engineering 2018: Kraak jij de klimaat-case van KIVI?

Op 21 november 2018 is het zover. Croonwolter&dros is, na een strenge voorselectie en een spannende halve finale, met Infra concept ‘De Energieneutrale Tunnel’ geselecteerd voor de finale van The Challenge Engineering 2018. Wij zijn als één van de drie finalisten geselecteerd voor onze innovaties. De jury prees eerder onze tunnelinnovaties om met zonlicht de tunnel te verlichten over glasvezel (Solar Optic Fiber), het aanleggen van een gelijkstroom energienet in de tunnel en energieopslag.

Deze innovaties worden op dit moment gebouwd bij projecten Rijnlandroute en A13-A16. In plaats van wisselspanning gebruiken we gelijkspanning. Hierdoor wordt stroom bespaard en neemt de betrouwbaarheid van de tunnel toe. Bij de ingang van de tunnel wordt zonlicht opgevangen door lenssystemen die met de zon meedraaien. Dit gebundelde zonlicht wordt vervolgens door een flexibele glasvezelkabel tot op wel 100 meter diepte de tunnel in getransporteerd. Ook wordt er een lichte coating gebruikt op de wanden.

DE DRIE FINALISTEN

  • Alex Trijselaar, Product Manager Industry Solutions bij Energy21
  • Avila Lindgren, MSc Biological Sciences: Limnology & Oceanography
  • Onno Sminia, Innovatie Coördinator bij Croonwolter&dros

DUURZAAMHEID STAAT CENTRAAL

Het kabinet legde in het Regeerakkoord van 2017 de doelstellingen vast om het klimaatakkoord van Parijs te halen. Uiteraard zijn akkoorden en wetgeving nodig om doelen te stellen en kaders te scheppen, maar uiteindelijk zijn het de ingenieurs met nieuwe technologieën die de oplossingen brengen. Welke technologische innovaties brengen ons een flinke stap vooruit om de klimaatdoelstellingen te halen? Deze vraag staat centraal in The Challenge 2018.