Vattenfall: “We hebben een project veranderd in een product, dat we nu kunnen namaken voor andere projecten”

In Nederland is Vattenfall net klaar met de bouw van Energiepark Haringvliet Zuid. Dit is hun grootste hybride energiepark tot nu toe, met een combinatie van windturbines, een zonnepark en accu's voor opslag. In samenwerking met de afdeling SCADA Projects van Vattenfall ontwikkelde Croonwolter&dros Energy Management een regelsysteem voor het substation dat later zou uitgroeien tot een uniform bewakingssysteem voor meerdere locaties van Vattenfall (en tot basis voor SAM (Substation Automation Manager)). Bovendien gebruikt Vattenfall SARA, een beheersysteem voor assets, voor de locatie Haringvliet en diverse andere locaties.

Situatie: wat was de reden voor dit project (en voor de deelname van Croonwolter&dros Energy Management als partner)?

“Toen we onze samenwerking begonnen rond 2018, zaten we op een punt waar we een projectoplevering nodig hadden en het liefst zo snel mogelijk”, zegt Jacob Moeller, hoofdconsultant bij SCADA EMC, een duurzaam energiebedrijf waaraan Vattenfall dergelijke projecten uitbesteedt. “We hebben eerst een kleine aanbesteding gedaan voor één systeem om alles in gang te zetten.”

“Naast het lopende project zaten we echter ook te denken aan een overkoepelend systeem dat we op meerdere locaties zouden kunnen gebruiken. We kwamen er al snel achter dat Croonwolter&dros Energy Management in staat was om alles te regelen, vanwege de organisatorische capaciteiten, flexibiliteit en vaardigheden die ze lieten zien.”

“Vanuit het oogpunt van engineering hoeft een systeem alleen maar te functioneren, maar wij wilden ook graag een intuïtieve interface.”

Jacob Moeller, SCADA EMC / Vattenfall SCADA Projects

Oplossing: wat was de bijdrage van Croonwolter&dros Energy Management aan het project?

“Ze hebben een SCADA-systeem ontwikkeld om het complete substation te bewaken en te regelen, zowel de hoogspanningssystemen als alle andere systemen van het substation. Van verwarming en ventilatie tot alarminstallatie en gegevensverzameling. Dit zijn allemaal autonome systemen. Voor een adequate en efficiënte bewaking op afstand is echter één systeem nodig om te zien of alles correct werkt.

“Na het Haringvliet project zijn we begonnen om het systeem op diverse andere locaties te implementeren. We hebben en hadden projecten op zo'n tien locaties in Nederland, Duitsland en Denemarken. En er zijn nog potentiële projecten in Zweden en Groot-Brittannië."

Resultaten: wat heeft dit project Vattenfall gebracht?

“Veel voordelen. Eén enkel systeem is veel makkelijker te onderhouden en te bedienen. Als 25 locaties met verschillende systemen bewaakt moeten worden, zijn er lange intervallen tussen de laatste keer dat iemand een bepaald systeem heeft bediend en de melding die ze vandaag van dit systeem ontvangen. Verder maakt het peer training makkelijker, wat heel belangrijk is voor ons. Een ander aspect dat vaak over het hoofd gezien wordt, is dat alles er hetzelfde uitziet en aanvoelt. Vanuit het oogpunt van engineering hoeft een systeem alleen maar te functioneren, maar wij wilden ook graag een intuïtieve interface.”

“Je zou kunnen zeggen dat we een project hebben veranderd in een product, dat we nu kunnen namaken voor andere projecten. Hierdoor wordt de tijd voor de projectoplevering aanzienlijk korter en de projectkosten lager. Niet alleen voor ontwikkeling en bediening, maar ook voor hardware en onderhoud, vanwege de normalisering en verminderde complexiteit. Het zit zelfs in kleine details zoals het feit dat minder ruimte nodig is voor hardware."

Beoordeling: hoe heeft Vattenfall de samenwerking ervaren?

“Een van de redenen van de afdeling SCADA Projects om voor Croonwolter&dros Energy Management te kiezen, was - zoals ik al zei - de flexibiliteit die ze lieten zien. Nu, na een samenwerking van drie jaar, ondervinden we nog steeds dezelfde flexibiliteit.”

Als hij naar een concreet voorbeeld gevraagd wordt, noemt Jacob het project Windpark Moerdijk. “Een kleiner project in Nederland, dat vanwege omstandigheden uitgesteld was. Het had eigenlijk al een jaar geleden opgeleverd moeten worden en we zijn er nog steeds mee bezig, maar je hoort ze er niet over klagen. Of Hollandse Kust Zuid, een windpark op de Noordzee. Ze hebben ons daar echt mee geholpen door al te beginnen voordat ze officieel de opdracht hadden gekregen, omdat ze wisten dat het testen binnen een bepaalde periode moest gebeuren. Dat zegt veel over het vertrouwen dat we in elkaar hebben.”