Project: Black Box Groningen

Integrale aanpak geeft studenten vliegende start

Een leegstaand kantoorgebouw dusdanig transformeren dat vraag en aanbod perfect op elkaar aansluiten. In Groningen gebeurt het. De Hanzestad heeft een enorme aantrekkingskracht voor studenten. Jaarlijks komen hier 60.000 studenten studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen. Waar moeten zij de komende jaren wonen?

“Groningen is klaar voor huisvesting duizenden studenten”, kopt het Ministerie van BiZa in een artikel over de woningnood in de Noordelijke provincie. Een groeiende vraag werkt snelheid in de hand. Om die reden bouwt de gemeente de komende drie jaar 3.000 extra woningen. De ambitie is dan ook uit te groeien tot een stad waar jonge mensen studeren en wonen kunnen combineren. Croonwolter&dros en Geveke Bouw & Ontwikkeling werken hard mee aan die ambitie. In een intensief tendertraject staken de twee partijen de koppen bij elkaar om voor Xior Student Housing het voormalige kantoorgebouw van de Sociale Dienst – onder Groningers beter bekend als de Zwarte Doos – te transformeren tot een gasloos gebouw de ‘Black Box’. Een beeldbepalend pand dat vanaf het nieuwe studiejaar plaats biedt voor circa 450 jongeren. Voor de studenten is een studieruimte, bijeenkomstruimte en fitnessruimte aanwezig.

"Wij zochten voor eigenaar Xior Student Housing naar een betrouwbare en doortastende partij voor de realisatie van onze plannen, die op operationeel niveau en overeenkomstig de opdracht, de studenten een veilige en comfortabele thuishaven biedt."

Leon Teunissen - Projectontwikkelaar DubbeLL Buurtontwikkelaars

Integrale focus is hét succes geweest

Juist de samenwerking tussen de verschillende partijen krijgt de student sneller in de Black Box. “We hebben vanaf het begin tegen elkaar gezegd: dit pakken we integraal op. We maken gebruik van elkaars kennis en kunde en realiseren een zeer korte doorlooptijd’’, aldus Sander Luurs, commercieel manager en Jermain Kappen, tendermanager. In het korte tendertraject lag de focus al gauw op het organiseren van de logistiek, inzet van ketenpartners en optimalisaties. Voor de studio’s en appartementen werken we samen met TBI-zuster Comfort Partners.

Studenten krijgen een veilige en comfortabele thuishaven

Voor Xior Student Housing heeft onze no-nonsense aanpak voor het project de doorslag gegeven voor een positieve gunning. Daarbij is de grondpositie – direct achter de Black Box, aan de Witte de witstraat – overgenomen van Xior waarop we overeenkomstig het plan 19 starterswoningen realiseren. Geheel in de stijl en uitstraling van de Black Box. 

DubbeLL is namens Xior ingeschakeld om het project te begeleiden. Leon Teunissen van DubbeLL Buurtontwikkelaars: “Groningen heeft duidelijk behoefte aan meer plek voor de student. Wij zochten voor eigenaar Xior Student Housing naar een betrouwbare en doortastende partij voor de realisatie van onze plannen, die op operationeel niveau en overeenkomstig de opdracht, de studenten een veilige en comfortabele thuishaven biedt. Zoals het hoort.“

Een bewezen samenwerking

Als bouwcombinatie Croonwolter&dros en Geveke Bouw en Ontwikkeling realiseren we meerdere projecten waaronder renovaties Vandoorenveste en Wiebengacomplex (Hanzehogeschool Groningen), Nieuwbouw Prins Claus Conservatorium Hanzehogeschool Groningen en vrij recent project Kunstwerf Gemeente Groningen.

Beeld: Team 4 Architecten

Meer weten over de markt commercieel vastgoed?

Commercieel vastgoed