Veiligheid en mobiliteit moeten bij iedere tunnel optimaal zijn. Maar hoe voorkomt u verrassingen die voor risico’s of vertraging zorgen, of zelfs voor het niet halen van de openstellingsvergunning? En hoe stemt u dit alles af met uw belangrijkste stakeholders en het bevoegd gezag?
Croonwolter&dros werkt in infraprojecten met een Digital Twin: een virtuele kopie van het nog te realiseren object. We bouwen het object eerst virtueel in een 3D-BIM-model en brengen dit model daarna tot leven in een Digital Twin. Hiermee kunnen we duidelijk communiceren met alle stakeholders, zelfs in Virtual Reality, en het ontwerp valideren. De Digital Twin gebruiken we ook om software mee te ontwikkelen en te testen. De software stuurt op dat moment de virtuele installaties aan. Zo voorkomen we veel onverwachte situaties later bij het ‘echte’ bouwen.
Hierin werken wij nauw samen met onze partner Soltegro en onze collega’s van TAI (Technische Automatisering & Informatisering).
Virtueel bouwen heeft een belangrijke functie bij het ontwerp en testen, maar ook bij het in stand houden van een tunnel, brug of sluis. Werken met een Digital Twin levert onder andere de volgende voordelen op:
Doordat de Digital Twin een bewegende en levensechte visualisatie is van het nog te bouwen fysieke object, kunnen alle stakeholders al in de ontwerpfase betrokken worden.
Doordat we de Digital Twin gebruiken om software te ontwikkelen en te testen, kunt u de openstellingsvergunning gegarandeerd op de afgesproken tijd aanvragen.
Door het ontwerp al in een vroeg stadium, vóór de start van de bouw, te simuleren, worden kostbare fouten en hoge faalkosten voorkomen.
Door alle calamiteiten tijdens de bouw te simuleren, zijn zowel operators als hulpdiensten volledig voorbereid om snel in actie te komen.
De Digital Twin leent zich perfect voor het doen van simulaties. Want waar een 3D-BIM-model nog statisch is, kunnen hier ‘levende actoren’ aan worden toegevoegd. Zo kan een virtuele controlekamer worden ingericht en kunnen operators onder andere de tunnel afsluiten, verkeersmaatregelen instellen, het ventilatieregime aanpassen, de toegangsdosering of tegenverkeer instellen. Ook alle mogelijke incidenten kunnen in de Digital Twin worden gesimuleerd, waarna we de veiligheidsscenario’s kunnen testen om te zien hoe adequaat ze werken.
Wilt u meer weten over onze virtuele werkwijze?
Stuur e-mail