Sensorische Zorgdomotica

EERSTE GENERATIE SENSORISCHE ZORGDOMOTICA

De 1e generatie sensorische bewaking bestaat uit bewegingssensoren. Deze detecteren een verschil in infraroodlicht dat vrijkomt van een warmtebron, zoals die van een mens als deze beweegt. Dergelijke sensoren zijn gekoppeld aan een unit van een verpleegoproepsysteem. Dit systeem kan een detectie doorsturen naar bijvoorbeeld een DECT (Digitally Enhanced Cordless Telecommunications)-telefoon, waarop de meldingen binnenkomen. Per bewoner wordt – indien nodig – een sensor geplaatst.

GENERATIES ZORGDOMOTICA

Tweede generatie

De 2e generatie sensorische bewaking bestaat uit een cluster van infraroodmelders. Door er bijvoorbeeld drie te plaatsen bij het bed; een boven het bed en aan beide kanten van het bed een kan er een alarm afgaan als iemand in of uit bed gaat, of als deze rechtop in bed gaat zitten. Maar ook kan een in- en uitkamermelding genereerd worden door een sensor voor en achter de deur te plaatsen.

 

DERDE GENERATIE

De 3e generatie sensorische bewaking monitort met behulp van een netwerk van bewegingssensoren continue de status van een bewoner. Bijvoorbeeld, op bed, lopend door de kamer, of liggend op de grond na een val. Het verschil met de 2e generatie is dat er ook bepaalde patronen worden gedetecteerd. Op basis van de begeleidings- of zorgbehoefte kunnen bepaalde gebeurtenissen leiden tot een alarm. Deze gebeurtenissen worden in de vorm van profielen gedefinieerd. Op het moment dat een profiel wordt overschreden (bijv. 10 minuten inactiviteit op de toilet) maakt het systeem melding.

GEBRUIKTE DOMOTICATOEPASSINGEN

Benieuwd naar onze referentieprojecten?

PROJECTEN UTILITEIT