A bit of girlpower in de informatica. Marieke Huisman: “Op jonge leeftijd stereotypen doorbreken”

Geschreven door Leendert van der Ent
5 maart, 2014

Ondanks alle inspanningen van bedrijven zoals Croon, blijven informatica en elektrotechiek grotendeels mannenbolwerken. Dr. Marieke Huisman, associate professor in Formal Methods and Tools bij Informatica aan de Universiteit Twente en winnaar van de Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2013, zou dat graag veranderen. Dat kan door verkeerde beelden bij te stellen. Techniek is niet nerdy, maar draait juist ook om communicatie: “Degene tussen klantvraag en technische oplossing speelt een cruciale rol.”

“Toen ik in Utrecht Informatica ging studeren, was ik één van de zeer weinige meisjes. Sindsdien is er weinig veranderd”, aldus Huisman. “Op mijn huidige afdeling werken nog steeds bijna geen vrouwen en ik verwacht niet dat dit snel verandert. De media houden met stereotype beelden een 'nerdy' imago in stand, van beeldschermen waar code over loopt.”

Vooroordelen

Vanwege dat imago komen meisjes op open dagen al niet eens kijken bij Informatica of Elektrotechniek, weet Huisman. “Op de middelbare school is 'het kwaad' al geschied. Als onjuiste beelden eenmaal gevormd zijn, is het lastig bijstellen. In de lagere school-leeftijd zijn de vooroordelen minder sterk. Maar daar ontbreekt de voorlichting over wat techniek werkelijk inhoudt en dat 'soft skills' bij technische vakken ook belangrijk zijn. Het enige dat je kunt doen is zelf actief tegen verkeerde beelden ingaan en andere beelden aandragen. Daarom vind ik het belangrijk om op lagere scholen kinderen te vertellen over mijn beroep. De boodschap is: je kunt best programmeren als je twaalf bent, dat is leuk is en je kunt erbij samenwerken."

Vertaling cruciaal

Samenwerken is zelfs erg belangrijk: “Softwareprojecten beginnen net als andere technische projecten bij een klant die een vraag formuleert. Ze eindigen met de technische vertaling daarvan. Degene die de vraag vertaalt naar techniek speelt een cruciale rol.” Huisman zelf vond vanaf haar zestiende, toen ze besloot informatica te gaan studeren, de wisselwerking tussen techniek en praktische vaardigheden interessant: “Ik vond wiskunde leuk, maar wilde meer toepassing. Bij informatica pas je puzzelstukjes in elkaar tot je een werkend systeem hebt.”

Signaal

Dat sprak zo aan, dat ze over het geringe aantal seksegenoten heenstapte. “De man-vrouwverdeling hoeft niet half-half te zijn. Maar het is wel leuk als er wat vrouwen in je omgeving hetzelfde werk doen. Nu heb ik een vrouwelijke AIO en een vrouwelijke collega, dus dat is prettig. Als je echt de enige vrouw bent, wordt het eenzaam.” Huisman vindt het belangrijk om colleges aan eerstejaars te geven: “Het is een signaal richting studentes: je kunt hier als vrouw gewoon docent worden.”

Volgorde

...of de Nederlandse ICT-prijs winnen. Huisman legt uit: “Wij doen onderzoek naar de betrouwbaarheid en correctheid van programma's die meerdere processen tegelijk uitvoeren, terwijl ze hetzelfde geheugen delen. De volgorde van de processen is daarbij onbekend. Het belangrijkste is, dat die processen altijd hetzelfde verlopen. Dat gaat mis als twee processen op exact hetzelfde moment aanspraak maken op hetzelfde stukje geheugen.”

Domeinspecifiek

Daar moet de programmeur rekening mee houden. “Huisman: “We willen een tool ontwikkelen die programmeurs daarbij ondersteunt. Dit sluit aan bij de huidige overschakeling op domeinspecifieke talen, een brug van computertaal naar specifieke vakgebieden. Voor ons is de vraag: blijven zaken functioneel hetzelfde als je van de domeinspecifieke naar de informaticataal overstapt? We willen het voor vakspecialisten makkelijker maken om programmatuur voor hun vakgebied te ontwikkelen.”

Aanvullende links

Gerelateerde artikelen