Westpoort - De poort naar verbinding voor Alliander
De bouw van Westpoort, het nieuwe regiokantoor voor netwerkbedrijf Alliander in het Amsterdamse havengebied Sloterdijk, is gestart. Op dinsdag 14 december werd de eerste paal geslagen. Na 100 jaar neemt Alliander binnenkort afscheid van haar locatie aan de Spaklerweg in Amsterdam. Vanaf 2023 is Westpoort het regiokantoor voor Alliander waar kantoren, magazijn, werkplaats en opleidingslocaties samenkomen.
“Door de economische groei, de woningbouwopgave en de verduurzaming van Nederland moet ons energienet de komende jaren flink op de schop. Vanaf 2023 vormt deze plek het hart voor het werk aan ons energienet in het westen van ons werkgebied”, aldus Walter Bien, CFO van Alliander.
Bloeiende werkomgeving
Netbeheerder Liander wordt de grootste gebruiker van de nieuwe locatie. Maar ook technisch specialist Qirion en meetbedrijf Kenter krijgen straks een plek in het gebouw. Naast kantoren komen er ook diverse werkplaatsen, opslag- en testruimten en biedt de locatie onderdak aan de bedrijfsschool. Westpoort is straks een bloeiende werkomgeving waar iedereen welkom is. Van kantoorpersoneel en leerling monteurs tot aan vakmensen die in de regio aan het net werken. Het ontwerp van het gebouw is nadrukkelijk gebaseerd op het bevorderen van samenwerken.
“Het flexibele ontwerp van Westpoort krijgt een houten constructie. Door te bouwen in hout draagt Dura Vermeer haar steentje bij aan een groenere toekomst. Daarmee sluit de realisatie van het regiokantoor voor Alliander aan op onze ambitie om substantieel meer te bouwen in hout”, aldus Edwin de Kuiper, directeur Dura Vermeer Bouw Midden West.
Gezond en toekomstbestendig gebouw
De wens van Alliander om flexibel, duurzaam en kostenefficiënt te bouwen is in z’n geheel toegepast in het ontwerp. Architectenbureau De Zwarte Hond heeft samen met IMD en DGMR een ontwerp gemaakt voor een veerkrachtig, schaalbaar en modulair werkgebouw, met een houten constructie. De uitstraling van de gebouwen, zowel binnen als buiten, een knipoog naar het industriële karakter van het havengebied.
“In het ontwerp is rekening gehouden met flexibiliteit, duurzaamheid en het creëren van een gezonde werkomgeving. Hiermee is het gebouw relatief makkelijk aan te passen aan mogelijk veranderende behoeften in de toekomst. De locatie is energieneutraal met een warmte-koude opslag en zonnepanelen.” aldus directeur Mark van Wordragen van Croonwolter&dros.