Voor het eerst bij een bouwproject in Nederland zijn er mosschermen toegepast om fijnstof af te vangen

De combinatie Comol5, waarin Croonwolter&dros vertegenwoordigt, past voor het eerst bij een Nederlands bouwproject (Rijnlandroute) mosschermen toe om fijnstof af te vangen tijdens de bouw. Daarmee biedt Comol5 een mogelijkheid aan Besix om het product te testen en te verbeteren. In totaal is 45 m2 aan mosschermen langs de bouwweg bij de RijnlandRoute gerealiseerd.

De luchtzuiverende schermen zijn voorzien van ventilatoren die de uitlaatgassen en andere fijnstoffen door het mosfilter zuigt. Sensoren sturen de ventilatoren aan. Dit zorgt ervoor dat de ventilatoren alleen draaien wanneer de luchtkwaliteit daar om vraagt. Op die manier worden de onderhouds- en beheerskosten van het systeem beperkt.

De belangrijkste doelstellingen zijn het filteren van minimaal 20% van het fijnstof en de zwarte koolstof, het verder ontwikkelen van deze nieuwe geavanceerde duurzame technologie én het verzamelen van gegevens over de uitgestoten vervuiling op onze bouwplaats. Deze groene innovatie, die deel uitmaakt van ons EMVI-programma, is een innovatief proefproject dat verder kan worden ontwikkeld tot permanente bio-technologische filterwanden voor tunnels of geluidsschermen langs bijvoorbeeld drukke wegen.

De Cobouw schreef ook over de luchtzuiverende mosschermen.

Stuur artikel door