Testen nieuwe technische installaties Haringvlietbrug in volle gang

Bij de renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug, worden straks ook alle technische installaties volledig vernieuwd. 

Het systeem van technische installaties zorgt voor de bediening, besturing en bewaking van de brug. Het bestaat uit maar liefst 26 verschillende onderdelen, waaronder camera’s, omroepinstallatie, slagbomen en de signaleringslampen voor de scheepvaart en het wegverkeer. Het compleet nieuwe systeem wordt nu al in Dordrecht getest.

Proefopstelling voor technische installaties

De verschillende technische installaties zijn onderling met elkaar verbonden en moeten straks vlekkeloos werken. Om dit zo goed mogelijk voor te bereiden, heeft Croonwolter&dros in een fabriekshal in Dordrecht een proefopstelling ingericht. Hier test een team van systeem engineers de verschillende onderdelen eerst afzonderlijk en uiteindelijk in samenhang met elkaar.

Alle denkbare situaties en scenario´s moeten de proef doorstaan, van het regulier openen en sluiten van de brug tot diverse calamiteitsituaties. Door het vroegtijdig testen van alle systemen voorkomen we zoveel mogelijk verrassingen later in het project en beperken we de hinder voor het wegverkeer en de scheepvaart.

Inbedrijfstelling beweegbare deel Haringvlietbrug najaar 2023

Tijdens de 7 tot 8-weekse afsluiting in de zomer van 2023 worden in een relatief korte periode veel verschillende bouwwerkzaamheden uitgevoerd. Zoals het verwijderen van het bedienhuis, het inhijsen en afstellen van de brugklep met ballastkist, het aanpassen van de basculekelder en het aanbrengen van alle benodigde installaties.

Het testen van de ingebouwde systemen gebeurt in de periode daarna en de weg zal voor deze testen afgesloten worden voor verkeer. De data plannen we nog in. Nadat de systemen succesvol zijn getest, kan de brug worden bediend voor de hoge scheepvaart.

Meer over het project

De klep van de Haringvlietbrug heeft in 2023 het einde van zijn technische levensduur bereikt en zal daarom worden vervangen. Combinatie Mobilis en Croonwolter&dros is, in opdracht van Rijkswaterstaat, samen met Hollandia Infra en Machinefabriek Rusthoven verantwoordelijk voor de renovatie van de Haringvlietbrug. De opdracht bestaat uit het vervangen van alle beweegbare delen van de brug.

Overzicht technische installaties

Systeemkasten

Camera's 

Bedienplek

Schaalmodel

Slagbomen

Stuur artikel door