TBI-bedrijven gaan Tweede Kamer renoveren

Overzicht Binnenhofcomplex

Vandaag hebben het Rijksvastgoedbedrijf en drie TBI-bedrijven een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de renovatie van de Tweede Kamer. “Bijzonder eervol dat wij deze renovatie op ons mogen nemen”. Vanaf de zomer van 2021 wordt de uitvoering van de opdracht gezamenlijk aangevangen.

De renovatie van de Tweede Kamergebouwen binnen het Binnenhofcomplex wordt gerealiseerd door een combinatie van TBI-bedrijven. J.P. van Eesteren verzorgt de bouwactiviteiten, Croonwolter&dros realiseert de installaties en Aannemingsbedrijf Nico de Bont neemt de restauratiewerkzaamheden van de rijksmonumenten voor zijn rekening.

Eerder betrokken

Vanaf september dit jaar, voordat de uitvoering van de renovatie echt begint, worden de bedrijven al betrokken als adviseur voor het definitief ontwerp en bij de diverse onderzoeken in de gebouwen. De onderzoeken beginnen zodra de gebouwen leeg zijn.

“Met de combinatie van TBI-bedrijven halen we de nodige kennis en expertise binnen, die voor een zorgvuldige en beheerste realisatie van het project noodzakelijk is."
Marc Unger - projectdirecteur

Kennis en expertise

“Met de combinatie van TBI-bedrijven halen we de nodige kennis en expertise binnen, die voor een zorgvuldige en beheerste realisatie van het project noodzakelijk is. Ik ben er trots op dat dit goed gelukt is. En ik heb veel vertrouwen in het realisatieteam”, aldus Marc Unger, projectdirecteur renovatie Binnenhof.”

Terug na dertig jaar

“Bijzonder eervol dat wij de renovatie van De Tweede Kamer op ons mogen nemen”, aldus Marco Peppel, directievoorzitter J.P. van Eesteren. “De rijke geschiedenis en de gevarieerde architectuur spreken enorm tot de verbeelding.” “Een groot deel van het gebouwencomplex bestaat bovendien uit rijksmonumenten”, voegt Boudewijn de Bont, directeur van Nico de Bont toe. “Restauratie daarvan is een kolfje naar de hand van onze vakmensen.” Mark van Wordragen, directeur Croonwolter&dros: “Wat het voor ons extra bijzonder maakt, is dat we na bijna dertig jaar terugkeren. In 1992 realiseerden J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros namelijk de nieuwbouw van het onderkomen van De Tweede Kamer der Staten-Generaal, naar het ontwerp van Pi de Bruijn. Nu vormen we gedrieën een sterke combinatie waarmee we het hart van de democratie klaarmaken voor de toekomst.”

Volledig digitaal

De ondertekening betekende eigenlijk de eerste ‘live’ bijeenkomst van opdrachtgever en opdrachtnemers. Vanwege de COVID19-maatregelen zijn alle voorbereidingen en afstemming volledig digitaal en via videoconferencing afgehandeld. Met succes!

Deze opdracht betreft het grootste deel van de renovatie van het Binnenhofcomplex. In een eerder stadium is al bekend gemaakt welke partijen de Eerste Kamer, Raad van State en het gebouwdeel Algemene Zaken gaan restaureren.

Over het Binnenhofcomplex en de renovatie ervan

Op het Binnenhof in Den Haag zetelen de Eerste en Tweede Kamer, Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken. Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van het Binnenhofcomplex, een acht-eeuwen oud monument dat continu ‘in bedrijf’ is. Na een periode van intensief gebruik kampt het Binnenhof met veel technische en bouwkundige gebreken. Grootschalige renovatie is noodzakelijk voor meer veiligheid en betere (werk)omstandigheden voor gebruikers en bezoekers. En om het cultureel erfgoed voor de lange termijn te behouden.

Stuur artikel door