State-of-the-art duurzaam datacenter voor Interxion

TBI-ondernemingen Croonwolter&dros en J.P. van Eesteren hebben de eerste fase van het project datacenter AMS8 van Interxion opgeleverd. AMS8 is het achtste en tevens grootste datacenter van Interxion in Nederland. Het is een duurzaam datacenter geworden waarin de meest innovatieve technieken met betrekking tot duurzaamheid en energie-efficiëntie zijn toegepast. Als marktleider in de Europese datacenterbranche wil Interxion een voorbeeldfunctie hebben ten aanzien van milieuverantwoordelijkheid.

Meedenkend partner

Koenraad Zirkzee, director Operations Interxion: “Croonwolter&dros heeft zich opgesteld als een meedenkend partner in dit traject. Door gedurende het gehele traject in praktische en pragmatische zin met ons mee te denken, oplossingen voor te dragen - binnen een complexe omgeving en context - en snel in te spelen op veranderende situaties. Dit alles is van grote waarde geweest voor het slagen van dit project.”

Max Alias, programmamanager Croonwolter&dros: “Interxion vroeg om een flexibele partner die proactief meedenkt. Door onze expertise op het gebied van duurzaamheid in de tender- en value-engineering-fase in te brengen, hebben we een aantal optimalisaties in het ontwerp gerealiseerd.”

Energiebesparingen

"Een van de belangrijkste speerpunten was het duurzame karakter van het datacenter", aldus Max Alias. "Door de kennis die Croonwolter&dros heeft van zowel duurzame koeling als energieopwekking, hebben wij Interxion geholpen met het realiseren van energiebesparingen. Bijvoorbeeld door de energie-efficiënte koeling met buitenlucht, zonder koelmachines, waardoor de PUE (Power Usage Effectiveness) beduidend gunstiger uitvalt. Naast de droge koelers beschikt AMS8 nog over een geavanceerd ondergronds bronnensysteem. Hiermee worden seizoenseffecten omgedraaid. Dit zorgt ervoor dat de totale energiebehoefte van AMS8 drastisch kan worden gereduceerd.

Veiligheid en continuïteit

Een datacenter kent een 24/7 bedrijfsvoering en moet daardoor ook 24/7 beveiligd zijn. Max Alias: “Al tijdens de bouw van AMS8 is met zeer strenge veiligheidsprotocollen gewerkt en met een zonering met een hoog beveiligingsniveau, bestaande uit drie barrières met toegangscontrole.” Croonwolter&dros verzorgde verschillende beveiligingssystemen, zoals: CCTV, toegangsbeveiliging d.m.v. een powerfence, biometrische toegangscontrole in combinatie met pasjescontrole, de overall brandmeldinstallatie en de ontruimingsalarminstallatie. Als onderdeel van de veiligheidsvoorzieningen plaatste J.P. van Eesteren hekwerken met draaipoorten en speedgates op het terrein.

Alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties zijn redundant (dubbel) uitgevoerd waarbij de continuïteit tot 99,999% is gegarandeerd. Hierdoor kan Interxion haar klanten uitgebreide zekerheid en beschikbaarheid voor hun bedrijfskritische applicaties bieden. 

Integraal bouwen

J.P. van Eesteren was binnen het project verantwoordelijk voor de bouwkundige afbouw van het casco van fase 1 van datacentrum AMS8, inclusief de bouwkundige voorzieningen voor het installatiepakket van Croonwolter&dros. Het ging hierbij om in totaal om het plaatsen van circa 4.500m2 metalstud wanden, stalen trappen, epoxy plinten en het aanbrengen van vloercoating en roostervloeren.

Al in het voortraject is het gemeenschappelijke ontwerpteam van Croonwolter&dros en J.P. van Eesteren op één locatie gaan werken voor optimale afstemming van activiteiten. Het team sloot in BIM de raakvlakken tussen de disciplines van elektra, werktuigbouwkundig werk en bouwkundig werk op elkaar aan.

Floris Stapel, projectleider vanuit J.P. van Eesteren: “Bij datacenters is de totale doorlooptijd van start ontwerp tot inbedrijfstelling en ingebruikname van de ruimten kort. Afbouw van het datacenter kan pas worden gerealiseerd zodra contracten met gebruikers / huurders van de dataruimten rond zijn. Maar dan ligt er ook direct druk op het project vanaf detailengineering tot en met uitvoering en oplevering. Mede door onze integrale samenwerking hebben we het werk binnen de afgesproken doorlooptijd op kunnen leveren.”

Fases

AMS8 wordt in drie fasen gebouwd, waarvan de eerste fase nu is opgeleverd. Iedere fase levert 2.600 vierkante meter gefaciliteerde datacenterruimte. Het complete datacenter is naar verwachting in 2017 volledig gereed.

-----------------------

OVER INTERXION:

Interxion (NYSE: INXN) is een toonaangevende Europese leverancier op het gebied van cloud- en carrier-neutrale datacenterdiensten en heeft inmiddels 45 datacenters in elf Europese landen. Interxion is in 1998 opgericht in Nederland en het Europese hoofdkantoor bevindt zich in Schiphol-Rijk. Interxion heeft 9 datacenters in de regio Amsterdam. Al deze datacenters maken gebruik van 100% duurzame energie.

Stuur artikel door