Slim strategospel bij CKE

Hazenberg is volop in uitvoering bij de uitbreiding en renovatie van de huisvesting van het Centrum voor de Kunsten (CKE) in Eindhoven. Het werk zit behoorlijk complex in elkaar. Hoog tijd voor een gesprek met uitvoerder Christian Kattevilder en vakman Henk de Weert.

Het is een warme dag op de bouw; de thermometer stijgt ver boven de 30 graden. Toch is dat niet te merken aan Henk en Christian. Ze vertellen vol enthousiasme over het werk en zijn zelfs bereid om te poseren op het bloedhete dak.

Complex werk

"Als we een ding kunnen zeggen over dit project is dat het alles behalve standaard is", geeft Christian aan. "Met name op constructief gebied hebben we grote uitdagingen. Ik vergelijk het met Stratego. Je hebt een startopstelling, maar blijft alert welke gevolgen iedere zet met zich meebrengt. Er is een nieuwe draagconstructie aangebracht bestaande uit staalconstructie. We hebben het hele gebouw met röntgenogen bekeken om recht op heipalen te kunnen staan met onze kolommen. De meeste kolommen zijn geplaatst voordat de ondersteuning erin gebouwd werd. Na het slopen van de dragende wanden was het binnen een oerwoud aan ondersteuningsconstructie om het gebouw omhoog en stabiel te houden. Toen begon de legpuzzel om door het oerwoud heen de nieuwe staalconstructie naar binnen te manoeuvreren. Maar met creativiteit, gezond verstand en tactische zetten hebben we dit spel glansrijk gewonnen."

Inlopen op planning

Er was asbest aangetroffen in het pand. Daardoor is de planning 3 maanden uitgelopen. Toch kregen wij het voor elkaar om 2 maanden in te lopen door bouwactiviteiten aan te passen en samen te voegen. "Ook hier kwam Stratego om de hoek kijken. Je zet alvast wat tactische stappen vooruit, die later helpen bij het verslaan van de achterstand in de planning. "Werkzaamheden zijn naar voren gehaald en de betonsamenstelling is aangepast zodat het sneller hard werd. Hierdoor begonnen we eerder aan nieuwe werkzaamheden," legt Christian uit.

In gebruik

"De opleidingen in het gebouw gaan gewoon door. Bij de ruimtes waar wij bouwen hebben we een speciale deur met codeklink, zodat niemand binnenkomt. Overal zijn stofschotten geplaatst en tijdens de sloop van het dak bij het trappenhuis hebben wij een speciale laag gemaakt, zodat er niks naar beneden valt. Alles is voor iedereen 100% veilig," aldus Christian. Henk vult aan:" Het contact met CKE verloopt goed. We zijn er toch, dus helpen hen graag met klusjes als; lampen ophangen, sjouwen, verhuizen, gereedschap uitlenen enz. Laatst hebben we bijvoorbeeld aan een vader die zijn dochtertje kwam ophalen materialen gegeven voor een toneelstuk."

Veranderingen per uur

Henk heeft voor CKE altijd op nieuwbouwprojecten gewerkt. "Ik moest in het begin erg wennen. Bij nieuwbouw is het veel productiewerk, je hebt een duidelijke planning en weet precies hoe en wat te doen. Hier zijn soms ieder uur veranderingen en kom je voor onverwachte situaties te staan. Ondertussen heb ik mijn draai helemaal gevonden en vind ik het leuk dat je hier echt met zijn allen creatief meedenkt op zoek naar de juiste oplossing en nieuwe dingen kan uitproberen."

Logistieke uitdaging

Het project ligt hartje centrum met weinig ruimte om het gebouw heen. Voor alles zijn vergunningen noodzakelijk. Er is bijna geen opslagruimte, waardoor alle materialen in kleine hoeveelheden besteld worden en meteen naar de juiste ruimte worden gebracht. Christian licht toe; "Toen we enorme lange stalen balken kregen hebben we van te voren een plan met route uitgestippeld om die balken binnen te krijgen. De ramen zijn eruit gehaald en de balken zijn met een kettingtakel naar boven getakeld. Je hebt maar een bepaalde tijd om te laden en lossen, dat vraagt om efficiënt en creatief denken."

Stuur artikel door