Samen bouwen aan een project met impact: nieuwe kliniek CCN in Slotervaart
Op 11 oktober 2021 opende Cardiologie Centra Nederland de deuren in het voormalige Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam. Als grootste en meest innovatieve vestiging van Cardiologie Centra Nederland is dit het vlaggenschip van de keten. Ook voor het voormalige Slotervaart Ziekenhuis, dat volop bezig is zich te transformeren tot het veelzijdig Slotervaart Centrum voor Zorg, is de opening een mijlpaal
In 2018 sloot het Slotervaart Ziekenhuis de deuren. Het was een klap voor de inwoners van Amsterdam Slotervaart: hun vertrouwde zorgaanbieder verdween uit de wijk. De band met het Slotervaart bleek hecht. Inmiddels is het drie jaar later. Op de fundamenten van het voormalige ziekenhuis verrijst een compleet nieuwe zorgomgeving. Zadelhoff zag mogelijkheden voor het complex. Eind 2019 maakte Zadelhoff met de gemeente Amsterdam afspraken over een maatschappelijke invulling. Daarna is voortvarend gewerkt aan de uitvoering.
Fase 1: Vier laagbouwtangenten
Directeur Centrum voor Zorg Geertjen Pot van Zadelhoff: “Fase 1 is voltooid. Dat is het deel met de vier laagbouwtangenten. Al deze tangenten zijn in gebruik. Eén tangent is bestemd voor eerstelijnszorg: het Gezondheidscentrum, waar ongeveer twintig zorginstellingen dagelijkse zorg verlenen. Het tweede is ingevuld met het diagnostisch centrum van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Het derde is 'Louwes Lab' en het vierde tangent is in gebruik voor logistieke doeleinden.” Louwes Lab opende eind oktober dit jaar de deuren. Behalve buurtkamer Casa Sofia en een broedplaats voor 'Social Care & Design', heeft hier ook het Health Experience Center van ROC Amsterdam zijn thuisbasis. Pot: “Studenten van het ROC kunnen hier simulatieonderwijs volgen. Het is voor hen moeilijk om een stageplek te vinden, zeker in tijden van pandemie. In het Health Experience Center vinden ze praktijksimulatieruimtes, zorgtechnologie en een wijkleercentrum. Het is een ideale omgeving om aan hun skills te werken zonder de zorg te belasten.”
Fase 2: Renovatie kruisgebouw
Inmiddels is fase 2 van start, de grootschalige renovatie van het karakteristieke kruisgebouw van 50.000 m2, verdeeld over 11 verdiepingen. Directeur Ontwikkeling Martine Gründemann van Zadelhoff: “Eind 2022 moet het kruisgebouw gerenoveerd zijn. Daarna komen er nog twee verdiepingen bovenop - de 'kroon' - en nieuwbouw eromheen. Het kruisgebouw is bestemd voor cure in de onderbouw en care - wonen met zorg - in de bovenbouw. In de kroon komt ruimte voor de kantoorfunctie van zorgorganisaties.” De renovatie is een gigantisch project, waarbij alles gesloopt wordt behalve het robuuste betonnen casco en de kenmerkende betonstroken aan de gevel. Een andere optie was er niet, want het gebouw uit 1976, door Gründemann liefkozend de 'Grande Dame' genoemd, was verwaarloosd, om niet te zeggen in verval geraakt. “Het was hier en daar wel enthousiast opgeknapt, maar om weer vijftig jaar mee te kunnen, moet je gewoon alles in één keer grondig vernieuwen en verduurzamen, van de gevels tot de installaties”, zegt ze. Het projectteam van Zadelhoff doet de renovatie, de huurders verzorgen hun eigen inrichting en installaties. En daar doet zich iets bijzonders voor. Want tegelijk met de sloop heeft Cardiologie Centrum Amsterdam Slotervaart zich hier gevestigd. Dat betekent dat er twee bouwstromen tegelijk aan de slag zijn. Of eigenlijk; aan de slag waren. Want op 11 oktober j.l. opende Cardiologie Centrum Amsterdam Slotervaart de deuren.
Cardiologie Centrum in kruisgebouw
Rosa Remmerswaal is manager bedrijfsvoering van Cardiologie Centra Nederland (CCN). Zij begeleidde de bouw van de CCN-kliniek in het voormalige Slotervaart Ziekenhuis. Waarom heeft CCN niet gewacht met verhuizen tot de renovatie van het casco achter de rug was? “We groeiden uit onze vestiging aan het Osdorpplein. Het Slotervaart bood ons de kans om een nieuwe locatie te ontwikkelen waar we een breder zorgaanbod kunnen realiseren en mogelijk ook samen kunnen werken met andere innovatieve zorgaanbieders. Tja, en wij zitten zo in elkaar dat áls we een plan hebben, we dat gewoon gaan uitvoeren.” In juli 2020 stelde CCN het plan op voor de locatie. “We wilden een vestiging die drie keer zo groot was als onze andere locaties, om onze bekende cardiologische zorg te kunnen bieden plus twee nieuwe, innovatieve zorgconcepten. Ons poliklinische zorgconcept is opgezet volgens het ‘one-stop-shop’ principe, waarbij de patiënt alle onderzoeken al bij het eerste bezoek krijgt. Wij noemen dit onze ‘zorgstraat’. Na de deelonderzoeken vindt er meteen een gesprek met de cardioloog plaats en wordt een behandelplan besproken. Zo weet de patiënt meteen waar hij of zij aan toe is.” Zodra de eisen voor het zorgaanbod duidelijk waren, ging CCN met de ontwerpers van het renovatieplan van het Kruisgebouw (architect INBO en installatieadviesbureau DWA) en Zadelhoff om tafel om een goed ontwerp op te stellen. “Vervolgens hebben we het bouwteam samengesteld, met Croonwolter&dros voor de engineering en uitvoering van alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties, bouwkundig aannemer Senko BV, de architect, de adviseur, Zadelhoff, de opzichter en een medisch technicus. Samen hebben we bepaald wat er nodig was en hoe we dat gingen realiseren. Ondertussen werd ons bouwdeel in opdracht van Zadelhoff door hun renovatie bouwcombinatie gestript en voorzien van een nieuwe, eigen entree en een gevel. Daarna begonnen Senko en Croonwolter&dros met de bouw van onze kliniek.”
Liselot Dalenoord, Croonwolter&dros en Martine Gründemann, Zadelhoff