Rijnland zet in op verduurzamen van afvalwaterproces

De komende jaren gaat Rijnland aan de slag met drie zuiveringen in Noord-Holland. De werkzaamheden staan in het teken van renovatie, vervanging en uitbreiding. Rijnland kijkt naar de toekomst en wil met deze werkzaamheden een belangrijke stap zetten in het verbeteren van de zuiveringsresultaten en de inzet van duurzame energie.

Werkzaamheden

De twee zuiveringen (Heemstede en Haarlem-Schalkwijk) zijn aan het einde van hun technische levensduur. Rijnland heeft ervoor gekozen om deze zuiveringen te vervangen voor transportgemalen. Op deze manier kan al het afvalwater in de regio rond Haarlem en de Haarlemmermeer op één centrale plek gezuiverd worden, namelijk bij de zuivering in Zwanenburg. Om deze capaciteit aan te kunnen, wordt de zuivering in Zwanenburg uitgebreid en krijgt meteen een grote onderhoudsbeurt.

Drie aannemers gegund voor renovatie AWZI Zwanenburg

Na een geslaagde en intensieve aanbestedingsperiode worden de werkzaamheden aan drie aannemers gegund. De aannemers hebben hun plannen ingediend op de EMVI criteria samenwerking, duurzaamheid en risicobeheersing. Zij zullen zich eerst bezig houden met voorbereidende werkzaamheden. Vanaf eind 2022 gaat daadwerkelijk de schop in de grond. Volgens planning wordt begin 2025 het nieuwe afvalwatersysteem in gebruik genomen. De renovatie en uitbreiding is gegund aan Mobilis.

Remco Hoeboer, directeur Mobilis: “Dit werk zien wij als voortzetting van de Water Zuiveringen Alliantie (WZA) waarin Mobilis in partnership met Croonwolter&dros, RWB en Tauw als ontwerpende partij participeert.”

Zuiveren

Rijnland zuivert afvalwater van huishoudens en bedrijven. Hiermee dragen we bij aan een goede volksgezondheid, een goede waterkwaliteit en een gezonde leefomgeving. Rijnland zuivert het afvalwater volgens de normen en zo efficiënt mogelijk. En zo duurzaam mogelijk door minder energie en grondstoffen te gebruiken en meer schone energie en grondstoffen terug te winnen uit het afvalwater.

Stuur artikel door