Nieuwe provinciale weg N434 met Corbulotunnel officieel geopend

Na 7,5 jaar bouwen zijn vrijdag 5 juli de langverwachte nieuwe provinciale weg N434 en de bijbehorende Corbulotunnel officieel geopend. Deze nieuwe infrastructuur vormt een directe verbinding tussen de A44 en de A4 bij Leiden en is een verbetering voor de mobiliteit in Zuid-Holland. De weg is om 06.00 uur in gebruik genomen, waarna de eerste auto's al snel volgden en door de tunnel reden.

Eugène De Roodt, directeur van Croonwolter&dros en voorzitter Raad van Bestuur Comol5, spreekt van een enorm gevoel van trots. "Na 7,5 jaar van ontwerpen en bouwen gaat de N434 open. We bedanken iedereen die hieraan heeft meegewerkt en kijken uit naar de komende 15 jaar waarin wij verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud."

De opening van de N434 is het resultaat van een nauwe samenwerking van opdrachtgever provincie Zuid-Holland met Rijkswaterstaat (RWS). Nooit eerder werkten deze twee organisaties op deze manier samen. De provincie blijft eigenaar van de weg. Het beheer en onderhoud van de N434 ligt vanaf de openstelling voor 20 jaar bij RWS, waarbij de eerste 15 jaar zijn gegund aan de aannemerscombinatie Comol5. RWS zal de tunnel vanuit de verkeerscentrale in Rhoon bedienen en bewaken.

Frederik Zevenbergen, gedeputeerde verkeer en vervoer van Zuid-Holland, kijkt terug op een intensieve periode van betrokkenheid bij de aanleg van de RijnlandRoute. "De Rijnlandroute is het grootste infrastructurele project van de provincie tot nu toe".

De RijnlandRoute is een nieuwe wegverbinding van Katwijk, via de A44, naar de A4 bij Leiden om de bereikbaarheid en verkeersdoorstroming in de regio te verbeteren en economische groei verder mogelijk te maken. Comol5 RijnlandRoute is een internationale aannemerscombinatie van de TBI-ondernemingen Mobilis TBI en Croonwolter&dros, VINCI Construction Grands Projets en DEME Infra Marine Contractors. Comol5 was verantwoordelijk voor de ombouw van knooppunt Leiden West, de bouw van de nieuwe N434 met geboorde tunnel en de aanpassingen aan de A4 en de A44. Comol5 wordt ook verantwoordelijk voor het 15-jarig onderhoud van de N434.

foto's: Vincent Basler en Wiebe de Jager

Foto's

'Making-off de N434'

Johan Overdevest heeft speciaal voor de RijnlandRoute een terugblik gemaakt op de bouw van deze nieuwe provinciale weg met Corbulotunnel.

Stuur artikel door