Nieuwe NEN norm 4288 voor ‘buurtbatterijen’ als opslagsysteem voor ‘elektrische energie’
‘Buurtbatterijen’ worden onder meer ingezet als buffer voor de tijdelijke opslag van zonne-energie. Zo kunnen tijdelijke overschotten aan zonnestroom later bij tekorten daaraan binnen collectieve micro-grids in buurten, wijken en woongebouwen direct weer worden verbruikt. Eind vorig jaar ging bij NEN de Werkgroep Buurtbatterijen van start met de ontwikkeling van een nieuwe norm en nu al draagt een eerste ontwerp de werktitel: NEN 4288 – Bedrijfsvoering van opslagsystemen voor elektrische energie.
De term buurtbatterij wekt de indruk dat de omgeving daar zelf wel voor kan zorgen maar niets is minder waar, verzekert Paul Hoorens, Consultant Hoogspanning bij Croonwolter&dros en lid van Werkgroep NEN 4288. “Dat is werk voor elektrotechnische mensen”. Bovendien komen ze niet alleen in de buurt te staan.
Bij NEN 4288 gaat het niet om de technische productveiligheid, maar om de collectieve beheersing van de veiligheid rondom opslagsystemen in de publieke ruimte. De werkgroep wil de norm zo toegankelijk mogelijk houden. Niet alleen voor elektrotechnici en de overheid, maar voor een deel ook voor de (organisatie van) eindgebruikers.
Lees hier wat er in hoofdlijnen in de norm komt te staan.