Maastunnel na 2 jaar renovatie weer open

Na ruim 2 jaar is de monumentale Maastunnel in Rotterdam weer volledig geopend voor het autoverkeer. Van 3 juli 2017 tot 19 augustus 2019 heeft Croonwolter&dros samen met TBI-ondernemingen Mobilis en Nico de Bont de grootschalige renovatie en restauratie van de Maastunnel binnen de gestelde tijd uitgevoerd.

De look & feel van de eerste verkeerstunnel van Nederland (1942) zijn behouden en de authentieke elementen zijn terug te zien. In een beperkte fysieke ruimte zijn volledig nieuwe tunneltechnische installaties nagenoeg ‘onzichtbaar’ ingepast, met behoud van de oorspronkelijke elementen.

Hierachter zit een geheel vernieuwde techniek die voldoet aan de strenge tunnelveiligheidseisen van deze tijd. De verlichting heeft de herkenbare kleur behouden, maar is nu duurzaam en energiebesparend.

Bijzonder project

Het project is om een aantal redenen bijzonder te noemen. In het contract was speciale aandacht voor de samenwerking opgenomen. De Gemeente Rotterdam en de bouwcombinatie zijn de gehele periode echt als partners opgetrokken. Dit is beide partijen goed bevallen. 

Lees ook ons eerdere bericht waarin wordt beschreven dat samenwerking een keihard sturingsmiddel is.

Bijzonder was het project ook omdat de Maastunnel al ruim 75 jaar oud is en tevens een rijksmonument.

Eindtest Maastunnel geslaagd

Voordat de tunnel echt opengaat op 19 augustus is er nog een eindtest geweest, de ESIT: End Site Integration Test. Een soort examen voor de tunnel.

Veiligheidsdeskundigen kijken mee of alles volgens plan verloopt en er wordt gekeken wat er gebeurt als er een calamiteit is in de tunnel. Ook de communicatie tussen de tunnelsystemen en de verkeersleiding op de centrale Kleinpolderplein komt uitgebreid aan bod.

De Maastunnel is geslaagd voor eindexamen: bij brand gaat het stormen.

Het AD was hierbij aanwezig.

Stuur artikel door