Kosteloos van grijs naar groen door eigen projectontwikkeling

(Dit artikel is eerder verschenen op de website van Vastgoedjournaal. Auteur: Pieter de Vries)

Heel bijzonder zo noemt Business Development manager Fabio Pisano het feit dat ‘zijn’ Croonwolter&dros optreedt als projectontwikkelaar als het gaat om de overgang van ‘grijs’ naar ‘groen’. “Als technisch dienstverlener nemen we het voortouw bij het ontwikkelen en beleggen van duurzame energie projecten. Daarin zijn we uniek,” zo vertelt hij trots aan Vastgoedjournaal die zich vervolgens graag laat meenemen in zijn enthousiasme.

“Wij onderscheiden ons door onze technische kennis samen te voegen met projectontwikkeling, financiering, realisatie en exploitatie van zonnestroominstallaties op bedrijfsdaken en gronden. Dit doen we onder de naam Solar Investments DESE B.V., een samenwerking met Switch Energy. Als TBI-onderneming willen we nu eenmaal graag bijdragen aan een betere wereld en daarom zetten we actief in op de energietransitie.”

Verschuiving van bezit naar gebruik

Ook bij Smart Energy van Croonwolter&dros geldt, zoals op zoveel andere gebieden, dat er een verschuiving plaatsvindt van bezit naar gebruik. “Door zelfstandig projecten te ontwikkelen en te financieren, bieden we onze klanten de mogelijkheid te betalen voor het energieverbruik van het object en niet meer voor het in bezit hebben van de totale installatie”, aldus Pisano, “dat maakt het voor gebouweigenaren een stuk aantrekkelijker om over te schakelen op duurzame energie. Want ze hoeven er niet zelf in te investeren. Het enige wat ze hoeven te doen is hun dak beschikbaar te stellen; wij doen de rest.”

Mooie uitdagingen

Toch zijn er ook bedreigingen die de komende jaren roet in het eten kunnen strooien. Pisano: ”De eerste is een branche breed, of misschien wel maatschappelijk breed, probleem. Dat is het gebrek aan vakmensen, dat zich nu al voordoet, maar dat de komende jaren, zeker als de economische groei doorzet, groter zal worden.”

Schaarse zonnepanelen

Een ander punt zijn de zonnepanelen zelf. Die komen veelal uit andere werelddelen. En mondiaal is er veel aandacht voor zonne-energie, wat betekent dat zonnepanelen schaarser worden en er alert gereageerd moet worden op het aanbod.

Pisano: “Belangrijk, want de meeste subsidieregelingen eisen dat een project binnen anderhalf jaar na toekenning moet worden gerealiseerd. Gebeurt dat niet, dan sta je een paar jaar buitenspel, omdat je niet meteen weer een aanvraag kunt indienen. Enfin, het zijn mooie uitdagingen.”

Boven target

Het zijn uitdagingen die in elk geval de ambities op dit moment niet in de weg staan, zo stelt Pisano. “Wij hebben vorig jaar al 20 Megawatt aan projecten toegekend gekregen en deze zijn inmiddels in ontwikkeling. Onze doelstelling is om in de komende vijf jaar in totaal 135 Megawatt aan duurzame energie op te wekken, waarmee we een flinke bijdrage kunnen leveren aan de transitie naar duurzame energie.”

Smart Energy op de Provada

Op de komende Provada is Croonwolter&dros, in de persoon van Fabio Pisano, aanwezig om zijn verhaal op het gebied van duurzame energie toe te lichten. Daar wordt dan in elk geval ingegaan op twee aansprekende projecten op het gebied van Smart Energy. U bent van harte welkom in de Provada business-lounge of op onze stand in Hal 12 Stand 60. 

Stuur artikel door