Eén van de langste gebouwen van Nederland is wind- en waterdicht

Op 21 april 2022 werd in Enschede een bijzondere mijlpaal gevierd bij de transformatie van één van de langste gebouwen in Nederland, Langezijds genaamd. Het nieuwe thuis van de ICT Faculteit op de campus van de Universiteit Twente is helemaal wind- en waterdicht. Dit feestelijke moment werd gemarkeerd met het zetten van de laatste glasplaat ten behoeve van de nieuwe vliesgevel. Bouwcombinatie Dura Vermeer Bouw Hengelo/Trebbe en Croonwolter&dros gaan nu aan de slag met de laatste fase: de afbouw.

Namens bouwcombinatie Dura Vermeer Bouw Hengelo/Trebbe vertelt Hein Trebbe sr. meer over dit bijzondere moment: “Het vieren van het bereiken van wind- en waterdicht is een traditie waarbij we met elkaar stilstaan bij hetgeen dat al bereikt is. Het is mooi dat we samen bij deze mijlpaal stilstaan en de traditie in ere houden. Ik ben trots op het uitvoeringsteam en het werk dat zij al, vanuit een goede samenwerking, verzet hebben, op naar de oplevering.”

René van den Berg, projectmanager Croonwolter&dros, voegt toe: “Met een strakke planning en precisie hebben we de afgelopen maanden met de bouwcombinatie Dura Vermeer Bouw Hengelo/Trebbe nauw samengewerkt. Het Langezijds gebouw heeft een beperkte hoogte op de begane grond. Door deze unieke eigenschap is het installatiewerk in een complexe computervloer op de eerste verdiepingsvloer aangelegd. Dit zorgt voor meer flexibiliteit en optimale benutting van de ruimte. Ik ben trots op de samenwerking en het werk wat tot nu toe gerealiseerd is, op naar de volgende fase.”

Klaar voor de toekomst én duurzaam

Met het bereiken van de bijzondere mijlpaal in de bouw, start de volgende fase in de complexe renovatie; de afbouw. Zo worden wanden, plafonds, vloeren en deuren geplaatst en blijft een groot deel van de constructies en installaties in het zicht. Na de werkzaamheden is Langezijds straks klaar voor de toekomst én duurzaam met een energielabel van A+++.

Rob Nengerman, bouwprojectmanager bij Campus & Facility Management bij de Universiteit Twente: “Na vele maanden van ruwbouw werkzaamheden is de afbouw begonnen en wordt steeds meer zichtbaar hoe gaaf deze transformatie is. Het wordt een mooi en transparant nieuw onderkomen voor de gebruikers!”

Het sociale hart met twee ‘groene longen’

Het pand biedt straks plaats aan onderwijsruimten, laboratoria, een groot studiecentrum, kantoren en een restaurant. De circa 700 studenten en medewerkers van de ITC Faculteit vormen een hechte internationale gemeenschap, waarbij een gebouw dat ontmoeting en inspiratie stimuleert past. Langezijds krijgt daarom een ‘sociaal hart’ – de atria met binnentuinen die verbonden zijn met ‘groene longen’ - en vrijwel elke kamer kijkt uit op het groen. Het ontwerp is van Civic Architects, VDNDP en Studio Groen+Schild.

ITC naar de campus

In 2023 verhuist de faculteit Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie (ITC) van het karakteristieke pand aan de Hengelosestraat in Enschede naar het markante Langezijds op de campus van de Universiteit Twente. De verhuizing naar het Onderwijs- & Onderzoek-plein is het ultieme sluitstuk van de integratie van ITC op de UT. 

Stuur artikel door