Croonwolter&dros vervangt verlichting in Sijtwendetunnel

In opdracht van Rijkswaterstaat vervangt Croonwolter&dros de verlichting in de Sijtwendetunnel in Leidschendam-Voorburg. 

Omdat het risico op storingen te groot wordt, kan het vervangen van de verlichting niet wachten op de grote renovatie van de Sijtwendetunnel die gepland staat voor 2030. Dit om de tunnel veilig te houden, storingen en ongeplande stremmingen te voorkomen. In de tunnelwet staat dat een tunnel direct moet worden gesloten als de verlichting uitvalt. Door het vervangen van de verlichting te combineren met andere werkzaamheden, beperken we de hinder voor de weggebruikers. In de periode van 4 december 2023 tot 18 mei wordt er gewerkt aan de verlichting waarbij er in de periode van 4 februari tot 18 mei afsluitingen zijn voor het verkeer.  

Energieverbruik omlaag

Ook in de Sijtwendetunnel worden de SON-T lampen vervangen door ledverlichting. De belangrijkste reden hiervoor is de energiebesparing die hiermee wordt gerealiseerd. In de Westerscheldetunnel heeft Croonwolter&dros hiermee het energieverbruik gehalveerd. Maar ook bij de grootse renovatie en restauratie van de Maastunnel is de verlichting vervangen door led. De Coentunnel en ook de Tunnel Swalmen (A73) worden binnenkort voorzien van ledverlichting. En uiteraard komt in de eerste energieneutrale tunnel ter wereld, in de A16 Rotterdam, ook ledverlichting. 

Onderhoud tunnels Zuid Holland

De Sijtwendetunnel is opgesplitst in 3 losse tunnels de Vliettunnel, Parktunnel en de Spoortunnel en ligt in de autoweg N14, onderdeel van de Ring Den Haag. 

Croonwolter&dros is verantwoordelijk voor het multidisciplinaire onderhoud van zes tunnels in Zuid Holland waar ook de Sijtwendetunnel onder valt. Samen met Rijkswaterstaat wordt de beschikbaarheid optimaal gehouden en worden installaties vernieuwd. Hierbij zijn wij verantwoordelijk voor het onderhoud aan de technische installaties, maar ook het civiele en groene onderhoud in en rondom de tunnels.

Voordelen van de energiezuinige LED-verlichting

  • 30% Minder Energieverbruik: de nieuwe LED-verlichting verbruikt aanzienlijk minder energie dan de oude verlichting, wat bijdraagt aan duurzaamheid en kostenbesparing.
  • Langere levensduur: de LED-armaturen gaan langer mee, waardoor er minder vaak onderhoud nodig is.
  • Veiligheid: de tunnel blijft veilig en goed verlicht, terwijl het risico op uitval wordt geminimaliseerd.

“Het is meer dan alleen maar een lampje vervangen!”

19 maart 2024 spraken Thierry Hensgens, projectleider bij Croonwolter&dros, en Karen de Groot, omgevingsmanager van Rijkswaterstaat, met Omroep West en Midvliet over de werkzaamheden die worden uitgevoerd in de Spoortunnel richting Den Haag. In deze video vertellen ze wat er allemaal komt kijken bij het vervangen van de verlichting. Het doel? De tunnel veilig houden, storingen minimaliseren en oponthoud voorkomen.

Uitzending Omroep West (vanaf 03.40) 

👈 Uitzending Midvliet.

‘Was het maar zo simpel!’

20 februari 2024 was omroep WNL namens het programma Goedemorgen Nederland te gast in de Sijtwendetunnel. Onder andere Thierry Hensgens, projectleider, legt hier uit wat er allemaal komt kijken bij het vervangen van verlichting in een tunnel. 

Terugkijken?

Stuur artikel door