Croonwolter&dros tekent overeenkomst voor nieuwbouw Radboud Universiteit Nijmegen

De faculteit Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen krijgt een nieuw onderkomen. Afgelopen juni is het nieuwbouwproject gegund aan de bouwcombinatie van Heerkens van Bavel Bouw, Bouwbedrijf Berghege en Croonwolter&dros. In dit project zijn we verantwoordelijk voor alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties.

BREEAM Excellent

Radboud Universiteit heeft duurzaamheid hoog in het vaandel en heeft voor het ontwerp van het energieneutrale gebouw het BREEAM Excellent certificaat ontvangen. Het ontwerp bestaat uit een gebouw met een bruto vloeroppervlakte van 25.650 m2 verdeeld over vijf bouwlagen. Een van de lagen is ondergronds.

In het nieuwe faculteitsgebouw komen collegezalen van verschillende grootte, stiltewerkplekken, practicumruimten, groepswerkplekken en horecavoorzieningen. Ten behoeve van het onderzoek komt er een centrale, goed toegankelijke laboratoriumvoorziening.

Aandacht voor gezond binnenklimaat

Ook bouwfysisch zit het ontwerp goed in elkaar. Dat betekent dat goed is nagedacht over bouwkundige en technische oplossingen voor een optimaal binnenklimaat. Zo zijn verwarming en koeling goed afgestemd op de hoeveelheid (zonwerend) glas en de oriëntatie van de ramen. De compacte vorm van het gebouw en de isolerende ‘schil’ dragen bij aan een laag energieverbruik. Ter vergelijking: in de huidige gebouwen van de faculteit is het verbruik 1,6 miljoen kWh elektriciteit en 400.000 m3 gas. In de nieuwe situatie wordt nagenoeg geen gas meer gebruikt en 80% minder elektriciteit.

De energie die nodig is voor de installaties in het gebouw, is duurzaam. Op het dak van het gebouw wekken zonnepanelen eigen energie op en via de aansluiting op het hybride-energienet komt duurzame energie uit de warmte-koudeopslag (WKO) naar het faculteitsgebouw. (bron: Radboud Universiteit Nijmegen)

Looptijd

De bouw start op 1 november 2018 en in 22 maanden moet het project zijn gerealiseerd. Na de oplevering is Croonwolter&dros nog twee jaar verantwoordelijk voor het technisch onderhoud van de nieuwbouw. Dit staat los van het tienjarig onderhoudsplan waarvoor we al verantwoordelijk zijn.

Stuur artikel door