Croonwolter&dros onderstreept lange relatie met Museum Flehite in Amersfoort
De goede band tussen Museum Flehite en Croonwolter&dros gaat terug tot de jaren zestig, maar de raakvlakken tussen beide organisaties zijn vele decennia ouder. Hendrik Jan Wolter, één van de drie grondleggers van het huidige installatiebedrijf, startte zijn bedrijf in aandrijfriemen en later verwarmingsketels in 1875 in Amsterdam. Toen de hoofdstad hem te druk werd – in 1900! – verhuisde hij met zijn onderneming naar Amersfoort. Zijn zoon, die eveneens de voornamen Hendrik Jan kreeg, wilde hem niet opvolgen in de zaak, in plaats daarvan volgde hij kunstopleidingen in Antwerpen en Parijs en keerde als kunstschilder terug naar Amersfoort. Daar maakte hij prachtige stadsgezichten, voor hij door Europa ging trekken. Het in 1880 opgerichte Museum Flehite kocht verschillende werken van H.J. Wolter aan en kreeg ook schilderijen in bruikleen van het latere Wolter & Dros. Directeur Albert Dros, de latere partner en opvolger van de oprichter, hechtte veel waarde aan kunst. Ook werd de zaal met werken van H.J. Wolter door het bedrijf gesponsord en werden nieuwe aankopen mogelijk gemaakt. In totaal beschikt Museum Flehite over 40 schilderijen van H.J. Wolter, in bezit of in bruikleen.
Cheque van 50.000 euro
Deze maand onderstreepte Croonwolter&dros de relatie met een donatie van 50.000 euro aan het museum, afkomstig uit het Albert Drosfonds dat maatschappelijke en educatieve initiatieven steunt. Een deel van dit geld wordt gebruikt voor het vervangen van halogeenverlichting door energiezuinige leds en voor onderzoek naar de klimaatsituatie van het museum. Een ander deel wordt aangewend voor de organisatie van een grote tentoonstelling in 2023 waarmee het 150e geboortejaar van Hendrik Jan Wolter zal worden herdacht.
V.l.n.r.: Directeur HR Harold Vreeburg en Vestigingsmanager Cor Homan van Croonwolter&dros, Onno Maurer, Directeur Flehite en Paul Baltus, Directeur Stichting Amersfoort in C voor het schilderij Gastelingen van H.J. Wolter uit 1899.
Zelfportret van Hendrik Jan Wolter uit 1920.