Croonwolter&dros en J.P. van Eesteren bouwen het nieuwe Onderzoeksgebouw voor VU Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam en  de bouwcombinatie van TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros ondertekenen op 16 maart de aannemingsovereenkomst voor de nieuwbouw van Onderzoeksgebouw VU aan de Boelelaan in Amsterdam. In het Onderzoeksgebouw komt een breed scala aan functies en faciliteiten voor onderwijs en onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken op het gebied van onder andere neurowetenschappen en oncologie. ​

Breed scala aan functies en faciliteiten

Er komen verschillende onderwijs- en practicumruimten, laboratoria en andere onderzoekvoorzieningen zoals elektronenmicroscopie en trillingsvrije laserfaciliteiten. Daarnaast zijn de nodige campusvoorzieningen voor horeca, ontmoetings- en vergaderaccommodaties voorzien. In totaal wordt er aan ca. 27.500 m2 gebouwd. Het ontwerp is van de hand van architectenbureau cepezed. De nieuwbouw start naar verwachting rond de zomer.

Marco Peppel, directievoorzitter van J.P. van Eesteren: “Het realiseren van een complex utiliteitsgebouw als dit is topsport. Om te slagen heb je niet alleen een heel goed bouwteam nodig, maar is ook een goede samenwerking met onze klant essentieel. Eerder bouwden we al het ACTA-gebouw en Labgebouw O|2 voor de VU, dus we weten goed wat we aan elkaar hebben. We kijken er naar uit om de succesvolle samenwerking voort te zetten bij de bouw van het nieuwe Onderzoeksgebouw.”

Het bouwen van een onderzoeksgebouw van deze omvang en met zoveel techniek in het gebouw is een uitdagend project en vraagt veel van onze kennis en kunde die wij hebben en hier helemaal in kwijt kunnen!
Mark van Wordragen - directievoorzitter Utiliteit

Laboratoria en duurzame installaties

Naast een permanente investering in onderwijs en onderzoek wil de VU met dit nieuwbouwproject inhoud geven aan haar duurzame ambitie. Het Onderzoeksgebouw krijgt veel daglicht, pv-panelen, energiezuinige apparatuur en liften, aanwezigheidsdetectie en een WKO-installatie (warmte koude opslag). Ook waterbesparend sanitair en een groen dak dragen hieraan bij.

Het Onderzoeksgebouw is een belangrijke stap in de campusontwikkeling, de verduurzaming van de campus en vernieuwing van de bèta-huisvesting en -onderzoeksinfrastuctuur. De laboratoria in het gebouw zijn op ML (Medisch Laboratorium) II niveau. Hiervoor wordt in het gehele gebouw de drukhuishouding, de technische gassen, voedingen en data-aansluitingen, alsmede het aansluiten, coördineren en valideren van de laboratoriuminrichting onder regie van de bouwcombinatie gerealiseerd. Een groot deel van de installaties wordt trillingvrij uitgevoerd in verband met de aanwezigheid van trillinggevoelige laseropstellingen.

Meer over Onderzoeksgebouw VU: https://www.vu.nl/nl/over-de-vu/campus/gebouwen/onderzoeksgebouw/index.aspx

Stuur artikel door