Croonwolter&dros deelnemer grootste cybersecurityoefening in Nederland (ISIDOOR)

De wereld wordt steeds digitaler. Dat biedt veel kansen, maar maakt ons ook kwetsbaarder. Ook als onderneming lopen we risico’s. Dit varieert van de beveiliging van de mailbox van een medewerker tot de operationele systemen van gebouwen, bruggen en energievoorzieningen. Croonwolter&dros nam daarom deel aan ISIDOOR, de grootste virtuele cybersecurityoefening in Nederland. Niet alleen vonden we het een eer dat we als eerste dienstverlener in ons vakgebied mochten meedoen. Met onze deelname kunnen we hetgeen wat we doen, beproeven en waar nodig beter of anders doen. Alleen zo maken we de volgende stap om weerbaarder te worden en verder te professionaliseren.  

Wat is ISIDOOR?

ISIDOOR wordt iedere twee jaar georganiseerd door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De Rijksoverheid oefent met organisaties die een rol hebben/betrokken zijn bij een (dreigende) digitale crisis. De crisis die geoefend wordt, is fictief en vindt volledig online plaats in een afgeschermde, virtuele, digitale omgeving. Doel: Door te oefenen kan tijdens een echte digitale crisis sneller en adequater gehandeld worden. 

Wie zijn de deelnemers?

De deelnemers zijn 3000 medewerkers van rijksoverheidsbedrijven, ondernemingen en organisaties uit de vitale infrastructuur, denk aan: veiligheidsregio’s, drinkwater, energie, financiën, telecom, transport en vervoer, gemeenten en zorg. Het zijn veelal klanten van ons. Wij deden mee als “zilveren speler” in de oefening. Dat betekent dat wij het crisisscenario vooral binnen onze eigen organisatie oefenden. 

Crisisteam

Er werd een crisisteam samengesteld onder leiding van Iowa Carels, CISO, en Lars van den Berg, Security Consultant. Dit team bestond uit een selecte groep deelnemers uit de bedrijfsonderdelen CS2, ICT, TBI SSC, Marketing & Communicatie, QHSE, divisie Utiliteit, TBI Direct en divisie Infra. Het crisisteam brengt een verslag uit met hun bevindingen tijdens de oefening en geeft een advies over hoe we verder kunnen professionaliseren.

Wil je meer weten over het verloop van ISIDOOR 2023? Klik hier.

Heb je vragen over onze deelname aan ISIDOOR 2023? Stel deze aan Iowa Carels via iowa.carels@croonwolterendros.nl

Stuur artikel door