Contactloze biometrie zorgt voor veiligheid en gemak

Biometrie, het meten en herkennen van fysieke kenmerken zoals de vingerafdruk, iris en gelaatsvorm, maakt Nederland een stuk veiliger. De ontwikkeling gaat snel en wordt steeds vaker toegepast voor toegangsbeleid. Het is veilig en vanuit hospitality oogpunt biedt je mensen gemak. Vooral contactloze biometrie vinden mensen prettig, omdat je niets hoeft aan te raken. Daarnaast weet je zeker wie er binnen zijn en of de juiste personen binnen zijn. Het geeft mensen dus een veilig gevoel, zonder dat ze er last van hebben.

Juiste balans tussen nut en noodzaak

Gezichtsherkenning, niet zoals op je telefoon, maar een professioneel en complex systeem waar duizenden gezichten in zitten. Als iemand een gebouw benadert, opent het systeem de deur voor mensen met een metingsprofiel.

Robin Scholte, accountmanager security systemen bij GBBS: “Een camera ophangen is niet zo moeilijk, maar security is altijd een integraal concept. Alle systemen moeten met elkaar communiceren voor een goed beleid. Dat maakt het complex.”

Uit dat systeem kun je veel data halen. De juridische kant is dan ook erg belangrijk. Biometrische gegevens moeten voldoen aan privacywetging, vastgelegd in de AVG. Lichaamskenmerken zijn gevoelige persoonsgegevens en daar moet zorgvuldig mee worden omgegaan. GBBS, onderdeel van Croonwolter&dros en gespecialiseerd in beveiligingstechniek, zoekt dus altijd naar de juiste balans tussen nut en noodzaak.

Acceptatie door gemak

Vooral in de consumentenmarkt is er steeds meer gewenning. “Ik merk dat steeds meer mensen accepteren dat hun data worden opgeslagen vanuit het aspect gemak”.  Jouw mobiele telefoon open je met je vingerafdruk of gezichtsherkenning. Naast dat het gemak brengt, maak je onbewust jouw telefoon ook steeds veiliger. En die noodzaak wordt steeds groter, want tegenwoordig doe je alles op jouw telefoon: bellen, appen, mailen, je boodschappen bestellen, online bankieren en het geeft toegang tot al jouw belangrijke documenten.

Gebruiksvriendelijkheid en hospitality is de belangrijkste reden om biometrie toe te passen. Je hebt er geen codes voor nodig waardoor het in verkeerde handen kan vallen. Een pasje kan je vergeten en het kan gekopieerd of gestolen worden. Maar lichamelijke kenmerken kunnen niet zoekraken of vergeten worden zoals een toegangscode en moeilijk worden ontvreemd.

Vraagstellingen om beveiliging nog beter te maken

De klant benaderd GBBS met een uitdaging dat altijd gaat om een gemiddeld tot verhoogd risico. Zij nemen de business case over, zoeken het uit en doen een voorstel. Zoals de life sign detector, waarmee GBBS beweging, ademhaling en hartslag detecteren voor de zorg. GBBS is de enige in Europa die nu al een proof of concept hebben, ready to market. Robin Scholte: “Daar zijn wij goed in: nieuwe technieken naar Nederland halen en continue onderzoeken hoe we beveiliging kunnen verbeteren”.

Stuur artikel door