Circulariteit niet alleen duurzaam maar ook geldbesparend

Bij renovatie of onderhoud van de installatietechniek in de Infra is duurzaamheid niet het eerste waar aan wordt gedacht. De misvatting bestaat dat duurzaam betekent dat er extra geld betaald moet worden.

“Niets is minder waar” aldus Guido Koopmans Manager Maintenance bij Croonwolter&dros en eindverantwoordelijke bij Westerschelde Maintenance. “Circulair denken kan over de hele linie. Binnen de driehoek Levensduur-Veiligheid-Beschikbaarheid moet je afwegen of je alles vervangt, deels vervangt en wanneer je vervangt. Ons doel is om op de lange termijn vernietiging van grondstoffen en verspilling van energie te voorkomen. De ‘quick win’ met betrekking tot circulariteit in onze business is toch wel om te kijken naar het verlengen van de levensduur van installaties.”

Driehonderd en dertien componenten kwamen elders als geroepen

In vakblad GWW vertellen Guido Koopmans en Martijn Bastiaanse, Projectleider bij Croonwolter&dros waarom de HF-installatie in de Westerscheldetunnel preventief is vervangen.
ProRail ligt in het artikel toe waarom zij de apparatuur hebben overgenomen van Westerschelde Maintenance en hoe zij dit weer inzetten in maar liefst 18 treintunnels.

Lees hier het artikel(pdf)

Circulariteit in de infra PDF

Croonwolter&dros is sinds 1989 betrokken bij de Westerscheldetunnel. De eerste 10 jaar voor het ontwerp en de bouw en het onderhoud van de Tunnel Technische Installaties in opdracht van de Kombinatie Middelplaat Westerschelde. En vanaf 2013 als onderdeel van het consortium Westerscheldetunnel Maintenance, bestaand uit Croonwolter&dros, BAM en Mobilis die het nieuwe onderhoudscontract uitvoeren.

Stuur artikel door