Be an Engineer! Deeltijdopleiding met baan biedt toekomstige engineers kansen

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) biedt in samenwerking met toonaangevende bedrijven als Croonwolter&dros, Heijmans, Homij, Unica en Van Dorp een deeltijdopleiding Engineering met baan aan om het tekort aan technici te verminderen. De deelnemende bedrijven nemen de studenten in dienst en betalen hun opleiding.

Bijzondere samenwerking

Het is zeer bijzonder in Nederland dat bedrijven en onderwijsinstellingen in het hbo een dergelijke samenwerking aangaan. Op 18 mei starten ze onder de naam #beanengineer een gezamenlijke campagne om talent te werven en op te leiden. Op de Hogeschool van Amsterdam volgt slechts een kwart van de 40.000 studenten een techniek opleiding. De Technisch hbo’s in Nederland hebben zichzelf ten doel gesteld dat 4 op de 10 hbo-studenten afstuderen in techniek. ,,Bedrijven hebben straks tien keer zoveel aanstormend techniek talent nodig. Het unieke aan deze campagne is dat we niet in hokjes denken en met elkaar een oplossing hebben bedacht. Iedereen, zowel hogeschool als bedrijven, doet mee en investeert hierin”, zegt projectleider Tanja Hulst van de faculteit Techniek van de HvA.

Opleiding Engineering

De deeltijdopleiding moet engineers opleveren die zowel praktisch als theoretisch geschoold zijn. De HvA biedt een brede opleiding Engineering aan, met verdieping in werktuigbouwkunde (energietechniek, mechanisch ontwerpen, automatisering). Ook leren studenten bedrijfsprocessen te optimaliseren en een business te ontwikkelen. Studenten gaan één dag in de week naar school, werken 32 uur en krijgen voor 40 uur betaald door het bedrijf. Ze leren door te doen en nemen deze kennis meteen mee in hun studie. Dat sluit aan bij de nieuwe manier waarop jongeren willen leren. De wervingscampagne is met name gericht op havisten, omdat zij vaak stoppen met hun techniek opleiding.

50 studenten werven voor een deeltijdopleiding met baan

De HvA hoopt dat ook andere hogescholen, bedrijven en sectoren zich bij het initiatief aansluiten. De hogeschool is al in gesprek met diverse branches zoals ziekenhuizen en de Dutch Data Center Association, die 5000 technici nodig heeft voor haar datacenters. Het doel is om 50 studenten te werven voor een deeltijdopleiding met baan, maar als het er meer worden is dat geen probleem.

Stuur artikel door