Autonome energievoorziening als oplossing voor netcongestie

Croonwolter&dros werkt in samenwerking met adviesbureau W4Y en Groothuis Bouwgroep aan oplossingen voor de netcongestie. Onder anderen rondom Lelystad zijn de grenzen voor de toepassing van congestiemanagement bereikt, waardoor het voor bedrijven lastig wordt om zich daar te vestigen.

Nieuwbouw voor Kobelco Construction Machinery Europe

Opdrachtgever Kobelco Construction Machinery Europe B.V., nu nog gevestigd in Almere, wil een nieuw Europees hoofdkantoor met warehouse, trainingscentrum en werkplaats bouwen aan de Minervaweg in Lelystad.

Een obstakel in de ontwikkeling van het nieuwe gebouw is de beperkt beschikbare elektrische capaciteit. De beschikbare capaciteit tot 2026 is ca. 55kVA, terwijl ca. 1.600 kVA nodig zal zijn.

Onderzoek naar oplossingen

Om de bouw en ingebruikname toch eerder mogelijk te maken, heeft Groothuis Bouwgroep aan W4Y verzocht scenario’s en concepten te onderzoeken die dit mogelijk maken. In goed overleg met Kobelco is bepaald dat een beschikbaar vermogen van 500kVA tijdens de energiecongestie voldoende zal zijn voor de elementaire functies en de ingebruikname van het gebouw mogelijk en zinvol maakt. Aansluitend zijn door W4Y de relevante concepten onderzocht.

De belangrijkste uitgangspunten bij dit vraagstuk waren:

  1. Het mogelijk en zinvol maken van de realisatie en ingebruikname van het gebouw gedurende de periode van energiecongestie (eerder dan 2026)
  2. Een terugverdientijd van minder dan 10 jaar
  3. Een duurzame oplossing voor de lange termijn.

Slimme en autonome energievoorziening

Het gekozen concept voor de energievoorziening is in goede samenwerking tussen de adviseurs van W4Y en Croonwolter&dros verder uitgewerkt. Grofweg bestaat het concept uit PV-panelen, een accuopslag systeem, een noodstroomvoorziening en een energiemanagementsysteem van Eaton.

Met het energiemanagementsysteem wordt optimaal gebruik gemaakt van de PV panelen, de accu’s en het beschikbare vermogen uit het net. Pas als het niet anders kan, en dat is voornamelijk gedurende de wintermaanden, wordt een beroep gedaan op de noodstroomvoorziening.

Na realisatie zal het systeem door Croonwolter&dros worden onderhouden en gemonitord op werking en efficiency.

Belangrijk is dat deze installatie ook na de periode van energiecongestie zeer duurzaam en kostenefficiënt is. Er wordt dan optimaal gebruik gemaakt van de PV panelen door het tijdelijke overschot op te slaan in de accu’s en te gebruiken tijdens ‘piekmomenten’.

Feestelijk start

Op woensdag 18 oktober was in Lelystad de feestelijke start van de bouw van het nieuwe pand. De ceremonie werd bijgewoond door vertegenwoordigers van het hoofdkantoor van Kobelco in Japan. Groothuis Bouwgroep zal het gebouw naar het ontwerp van MK23 architecten naar verwachting in het najaar van 2024 opleveren.

Meer informatie?

Binnenkort organiseren wij weer een informatiesessie over de toepassing van deze techniek en andere oplossingen voor de energiecongestie problematiek. Wilt u deze bijwonen, meld u dan hieronder aan via het contactformulier.

Wilt u een persoonlijk gesprek, neem dan contact op met Eric Oosterkamp, Manager Commercie, 0620583014 of eric.oosterkamp@croonwolterendros.nl

Stuur artikel door