Asset management is kijken door de bril van de klant
In de infra en industrie is asset management een verder ontwikkelde activiteit dan in de utiliteit, waar installatiesystemen vaak minder kritiek zijn voor de bedrijfsvoering. Maar ook hier liggen kansen om risico’s te verkleinen en kosten te besparen. Daarover vertelt Ron Dondorp, Maintenance Consultant bij Utiliteit. Ook legt hij uit wat asset management nu eigenlijk is.
Ron Dondorp werkt vijftien jaar bij Croonwolter&dros, waarvan de laatste drie als Maintenance Consultant bij Utiliteit. Voor KLM doet hij – binnen het samenwerkingsverband 4AMS – het beheer en onderhoud van de gebouwen en installatiesystemen. Ron: "Een asset is iets dat van waarde voor je is: een auto, een jas, een vriend. Laten we ons beperken tot technische assets en de auto als voorbeeld nemen. Waarschijnlijk is de belangrijkste waarde van een auto dat hij je van A naar B brengt. Je zou willen dat hij dat altijd doet, maar hij kan weleens een lekke band hebben. Dat is een risico dat je wilt beperken. Vroeger deed men dat met een reservewiel, nu krijg je een reparatiekit omdat die goedkoper is, en lichter waardoor je auto zuiniger rijdt. Bij asset management kijk je naar de prestatie van de asset (de auto), naar de risico’s (lekke band) en naar de kosten om dat risico te verkleinen (reservewiel of reparatiekit)."
Wat is het meest belangrijk? Daar moeten de risico’s het kleinst worden.
"KLM vroeg ons om asset management in te richten voor hun 93 gebouwen (700.000 m2 bvo) en hun gebouwgebonden installatiesystemen. De inventarisatie van alle assets die we ontvingen was niet volledig, dus zijn we die lijst nu compleet aan het maken. Maar dat is niet genoeg. Het is essentieel om ook vast te stellen wat de verschillende waarden zijn van de verschillende assets. Om dat te kunnen bepalen, moet je aan de klant vragen wat voor zijn bedrijfsvoering het allerbelangrijkst is. Bij KLM is dat in de eerste plaats: veiligheid voor mens en natuur. En ten tweede: het vervoeren van mensen en goederen. Deze twee prioriteiten bepalen de waarde van de assets. Anders gezegd: als een bepaalde functie (asset) van een gebouw uitvalt, komt dan een van de twee prioriteiten in gevaar? Om dat te weten moet je je goed verdiepen in de processen van je klant."
Sommige risico’s hebben een onverwachte impact
"Je zou kunnen denken dat het gebouw waar de vliegtuigmaaltijden worden bewaard, geen cruciale invloed heeft op deze twee prioriteiten. Maar dat is wel zo. Zonder maaltijden mag een toestel met een langere vlucht niet vertrekken. En dat geldt ook voor een aantal andere gebouwen die op voorhand niet cruciaal lijken. Bij asset management draait het dus om focus op dat wat belangrijk is. Het lijkt logisch om twee dezelfde airco’s dezelfde aandacht in onderhoud te geven. Maar misschien is de impact van uitval van de ene airco (in een computerruimte) veel groter dan die van de andere (in de kantine)."
De grootste waarde is meer bedrijfszekerheid
"De grootste waarde van asset management is dan ook dat je hiermee je bedrijfszekerheid vergroot, doordat je de risico’s die het meest pijn doen, het meest verkleint. Dat kost geld. Andersom bespaar je geld doordat je aan kleine risico’s minder aandacht zult besteden. In mijn optiek zal asset management daarom niet zozeer geld opleveren, maar wel de kostenefficiëntie van al je assets vergroten, en dat gedurende de hele levensduur."
Meer weten?
Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van asset management? Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!