Angela van Rijn nummer 1 topvrouw in de bouw

Angela van Rijn, CFO van Croonwolter&dros, is als eerste geëindigd in de Top50 vrouwen in de bouw, die Cobouw dit jaar voor het eerst heeft samengesteld. Bianca Seekles, directievoorzitter van Era Contour en Aukje Kuypers van Kuijpers Installaties volgen haar op de voet als nummer 2 en 3.

De kersverse CFO van Croonwolter&dros heeft de nummer 1 positie behaald doordat zij van alle vrouwen die zich de afgelopen maanden bij Cobouw hebben opgegeven, de meeste werknemers onder zich en de meeste omzetverantwoordelijkheid heeft.

“Apart, maar wel erg leuk”, reageert ze als ze hoort dat ze een hoge positie in de Top50 heeft gehaald. “Vooral omdat ik er zelf eigenlijk helemaal niet zo mee bezig ben en ik ook nog maar net een half jaar bij Croonwolter & dros werk. Maar ik besef me ook dat als topvrouw bij een bouwbedrijf een uitzondering op de regel ben.”

Lange tijd de vraag: wie komt op 1?

Wie de nummer 1 positie zou bekleden in de Top50 heeft er een lange tijd om gespannen. Thessa Menssen, op dit moment nog cfo van BAM, had ook een grote kans om als eerste te eindigen. Maar omdat ze vlak voordat Cobouw de lijst zou gaan publiceren bekend maakte te stoppen bij BAM heeft Cobouw besloten haar op die positie te positioneren. Ook Bianca Seekles, die al achttien jaar lang diverse posities bekleed bij Era Contour en daardoor veel invloed heeft gehad op de bouwsector, had grote kans op de nummer 1-positie. Maar door de criteria die Cobouw voor deze lijst heeft gehanteerd (zie verantwoording van de lijst), is Angela van Rijn uiteindelijk de terechte nummer 1 geworden.

Diverse oproepen om vrouwen te vinden

Voor het samenstellen van deze allereerste Top50 vrouwen in de bouw heeft Cobouw de samenwerking gezocht met het vrouwennetwerk Topvrouwen in de Bouw en Infra. Daarnaast heeft Cobouw diverse oproepen gedaan op de website en op social media-kanalen. Ook zijn de grootste bouwers van Nederland benaderd met de vraag of ze hun topvrouwen wilden opgeven voor deze lijst.

Angst bij bouwbedrijven

Het initiatief, dat vooral als doel heeft de aandacht te vestigen op de positie van de vrouw in de bouw, heeft aardig wat voeten in de aarde gehad en het heeft daarom ook een flinke tijd gekost voordat de lijst af was. Naast veel positieve reacties, kreeg de zoektocht naar topvrouwen ook een aantal negatieve reacties. Niet elke vrouw die benaderd is, of elke bouwer, wilde eraan meewerken. Sommige bedrijven vonden een ranglijst ‘ouderwets’ of vonden het geen goed idee om vrouwen op deze manier met elkaar te vergelijken. Maar er waren ook bouwers die bang waren dat hun topvrouwen ‘weggekaapt’ zouden worden door andere bouwbedrijven.

Cobouw wil discussie in de branche losmaken

Toch heeft Cobouw de zoektocht naar topvrouwen in de bouw doorgezet, omdat wij als vakblad juist de discussie over de positie van de (top) vrouw in de bouw willen losmaken. Want ondanks de bouw al jarenlang weet dat er weinig vrouwen werken, zitten congressen, vergaderingen en kantoren van grote bouwbedrijven nog steeds bomvol met ‘de grijze man in pak’. Deze Top50 is dan ook niet bedoeld om de verschillen tussen de topvrouwen te benadrukken, maar juist om te laten zien dat er zeker vrouwen zijn en te laten zien wat die kunnen betekenen voor de bouw. Elke vrouw die in deze lijst staat (en ook de vrouwen die de lijst niet hebben gehaald), vinden wij dan ook even belangrijk.

Klik voor de hele Top50 hier.

Dit artikel is verschenen op cobouw.nl
Auteur: Marije de Leeuw

Stuur artikel door