15 verschillende locaties aangesloten op nieuwe bediencentrale in Lelystad

13 december is de Zuidersluis weer in gebruik genomen. Deze sluis is de 15e en laatste locatie van het project ‘Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen’ in Flevoland die op het nieuwe bedieningssysteem van de centrale in Lelystad is aangesloten. 

Belangrijk onderdeel van de renovatie van de Zuidersluis was de ombouw van het bedieningssysteem. Het bouwen van het nieuwe besturings-en bedieningssysteem was een complexe klus. Zo zijn motoren vervangen, zijn er nieuwe elektriciteits- en glasvezelverbindingen aangelegd, zijn schakelkasten, slagbomen, camera’s en de omroepinstallatie vernieuwd. 

Bijna vier jaar geleden is een start gemaakt met de renovatie van de 13 bruggen en 11 sluizen op 16 verschillende locaties. De Urkersluis was de eerste locatie die aangesloten werd op de nieuwe centrale. De bedienaars op de centrale hebben vanaf dat moment met twee systemen naast elkaar gewerkt, het oude systeem voor de nog niet gerenoveerde locaties en het nieuwe systeem voor de gerenoveerde locaties. Daar is nu een einde aan gekomen. Sinds deze week wordt er met één nieuw en uniform systeem gewerkt, dat voldoet aan de nieuwe standaarden en eisen.

Aankomende winter staat de renovatie van nog één sluis op het programma, nl. de Larsersluis bij Biddinghuizen. De Larsersluis is een zelfbedieningssluis, waardoor deze sluis niet aangesloten hoeft te worden op de centrale in Lelystad.

In opdracht van de Provincie Flevoland zijn Croonwolter&dros en Hollandia Services verantwoordelijk voor het moderniseren en vervangen van de installaties zodat het aantal storingen zo minimaal mogelijk wordt en de veiligheid zo optimaal mogelijk. 

Stuur artikel door