Gelijkstroom

Minder onderhoud en minder energieverbruik met gelijkstroom

Na oplevering van een infra-object wilt u daar zo min mogelijk omkijken naar hebben. U wilt een stabiel object, dat veilig is, naar wens functioneert en daarnaast zo min mogelijk energie verbruikt. Wilt u graag nieuwe, duurzame ontwikkelingen in uw object toepassen, dan is gelijkstroom een interessante optie. 

Bij ieder infra-object dat Croonwolter&dros ontwerpt, bouwt of renoveert, zoeken we mogelijkheden om energie te besparen en bij te dragen aan een circulaire economie. En waar infra-objecten van oudsher voornamelijk op wisselstroom werken, kiezen wij nu waar mogelijk voor gelijkstroom. Dat is duurzamer én betrouwbaarder. Er zijn minder componenten nodig, wat het energieverbruik reduceert en het risico op falen sterk verlaagt. 

De voordelen van gelijkstroom (DC)

Minder onderhoud

Voor gelijkstroom zijn minder omzetters (AC/DC) en daarmee minder componenten nodig. Dat is efficiënter en scheelt veel onderhoud.

Minder energieverbruik

Doordat minder componenten nodig zijn, wordt energie bespaard.

Betrouwbaarder dan wisselstroom

Door gelijkstroom te gebruiken vermindert de kans op falen en kunt u vertrouwen op een stabiel object.

Circulair

Voor gelijkstroom zijn minder materialen nodig, wat bijdraagt aan een circulaire economie.

Kenniscentrum en ervaringsdeskundige met gelijkstroom 

Wij zien gelijkstroom (DC) als een logische oplossing om duurzaam om te gaan met het opwekken, beheren en verhandelen van energie. Op product- en consumentenniveau werken de meeste apparaten prima op gelijkstroom. Ook werken bijna alle installaties in een tunnel op gelijkstroom. Waarom dan niet de hele tunnel op gelijkstroom uitvoeren? 

Wij brengen dit momenteel in de praktijk bij de A16 Rotterdam. Alle energie die we hiervoor gebruiken, komt van zonnepanelen op het dak van het tunneltracé. 

Omdat er ook bij onze klanten en in projecten een groeiende interesse in gelijkstroom is, zijn we binnen Croonwolter&dros het “DC Kenniscentrum” gestart. Vanuit dit centrum adviseren we u graag over het toepassen van gelijkstroom in uw project. 

Hans Pos, senior projectleider, vertelt in Installatiejournaal hoe wij gelijkstroom toepassen bij de A16 Rotterdam

Eerste tunnel ter wereld op gelijkstroom

Lead engineer Jostein Steenhoek van Croonwolter&dros is verantwoordelijk voor de energie-installatie van de Rottemerentunel bij de A16 Rotterdam. 
Deze tunnel is de eerste energieneutrale tunnel ter wereld. In dit filmpje vertelt Jostein hoe we dat doen met de inzet van gelijkstroom, led-verlichting en zonnevelden om energie op te wekken.
 

De nieuwste innovaties om energie te besparen of duurzaam op te wekken, passen wij toe in de Energieneutrale tunnel. Croonwolter&dros lost uw energie-uitdagingen op innovatieve wijze op.

Contactpersoon

Olle de Geest
Programma Manager Duurzaamheid
Meer informatie over gelijkstroom of andere duurzame oplossingen in infra?