Snelwegtunnel op gelijkspanning rekent af met standaard energieverliezen

Cobouw, mei 2023

De nieuwe Rottemerentunnel krijgt een volledige gelijkstroominstallatie. Dat bespaart materialen en energie.

In de doorsnee Nederlandse tunnel is het middenkanaal volgestouwd met schakelkasten en puilen aan beide wanden twee of drie goten uit met kabels. “Dat heb je helemaal niet nodig”, zegt projectmanager tunneltechnische installaties Michel van Baar. “Alleen al alle omvormers voor omzetting van wissel- naar gelijkstroom zijn in doorsnee tunnelinstallaties een enorme verliespost, omdat ze veel warmte produceren. Juist met die ‘standaard’ verliezen wilden we afrekenen in dit project.”

Aannemerscombinatie De Groene Boog wil bij het aanleggen van de Rottemerentunnel zoveel mogelijk energie en materialen besparen. Toepassen van gelijkspanning als energievoorziening past perfect in dat streven. Het sluit bovendien aan bij de ambitie van Rijkswaterstaat om in 2030 klimaatneutraal te zijn en circulair te werken. In de nieuwe tunnel A13/A16 is er alle reden om zuinig om te gaan met energie. ’s Werelds eerste energieneutrale snelwegtunnel is voor zijn energie namelijk volledig aangewezen op de zon. En die schijnt niet altijd. De twee PV-velden aan het begin en einde van de tunnel leveren dus niet continu energie.

De bouwcombinatie, die ook twintig jaar verantwoordelijk is voor het onderhoud van de tunnel, zocht alle besparingsmogelijkheden uit. Het verwijderen van energieslurpende omvormers geeft een eerste winst. De grote stroomtrekkers aanpakken helpt ook. Zo produceren de led-armaturen extra blauw licht, waardoor de verlichting gedimd kan worden. Dat levert extra energiebesparing op.

Lees het volledige artikel op Cobouw.nl of download het artikel in pdf.

Voorbeeldproject

Rijkswaterstaat beschouwt het energieneutrale A16-tracé, inclusief de Rottemerentunnel, als voorbeeld voor andere projecten. Het sluit aan bij de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn en circulair te werken.

De 2,2 kilometer lange tunnel onder het Lage Bergse Bos is onderdeel van het project A16 Rotterdam. Deze nieuwe verbinding tussen het Terbregseplein en de A13 bij Rotterdam The Hague Airport bestaat uit elf kilometer nieuwe snelweg. Bouwcombinatie De Groene Boog VOF (BESIX, Dura Vermeer, Van Oord en de TBI-bedrijven Croonwolter&dros en Mobilis) realiseert verder onder meer een 450 meter lange fly-over over het Terbregseplein en enkele tientallen kunstwerken.

Stuur verhaal door