Drone inspectie hartje Rotterdam

Onderhoud aan de beroemde kubuswoningen

Met uitzicht op de Markthal en Station Blaak en naast De Oude Haven liggen de gele kubuswoningen. Sinds 2015 verzorgt J.P. van Eesteren het onderhoud aan deze woningen. Na de eerdere grondige reiniging van de buitenkant zijn de woningen nu met een speciale drone geïnspecteerd. Hiervoor werd de hulp van TBI-zusje Croonwolter&dros ingeroepen. De gespecialiseerde afdeling Croonwolter&dros Survey and Inspection (CSI) voerde de inspectie uit.

Door de vorm van de kubuswoningen moeten de dronepiloot en zijn team over goede vliegkwaliteiten beschikken. Ook de locatie, hartje Rotterdam en een plek waar trams, fietsers, auto’s en voetgangers bij elkaar komen, zorgt voor veel uitdaging. Om de inspectie uit te voeren was een speciale ontheffing van Luchtverkeersleiding Nederland en de Inspectie Leefomgeving en Transport nodig.

Efficiënte manier om details van dak en gevels eenvoudig te inspecteren

Zo brengen we de staat van de polyester dakkappen, de kwaliteit van de zinken dakbedekking en de afwatering en vervuiling van de hemelwaterafvoeren in kaart. Ook wordt er een opname van de thermografie gemaakt om inzicht te krijgen in het warmteverlies van de woningen. Zo wordt het makkelijker voor de Vereniging van Eigenaren om te kiezen voor de beste energiebesparende maatregelen.

Drone-inspecties maken het onderhoud van de woningen eenvoudiger

'Een drone-inspectie is een fantastische uitkomst in ons onderhoudsplan. Je kan op afstand toch alles goed zien. Met de camera kun je tot op de millimeter nauwkeurig inzoomen en alles inspecteren waardoor J.P. van Eesteren verder kan met hun onderhoudsplan’, aldus Ed de Graaf, voorzitter van de VvE en eigenaar van de Kijk-Kubus.

"De drone-inspectie samen met Croonwolter&dros Survey and Inspection zorgt ervoor dat wij het onderhoudsplan weer scherper krijgen."
Patrick Daamen, technisch manager Beheer en Onderhoud bij J.P. van Eesteren

Nieuwe technologie zetten we praktisch in door goed samen te werken

Patrick Daamen, technisch manager Beheer en Onderhoud bij J.P. van Eesteren, is verantwoordelijk voor het onderhoudsplan van de kubuswoningen: Er werd aan ons gevraagd om het meerjarig onderhoud in kaart te brengen en zijn sinds 2015 met het onderhoud bezig. De drone-inspectie samen met Croonwolter&dros Survey and Inspection zorgt ervoor dat wij het onderhoudsplan weer scherper krijgen en de VvE een goed beeld heeft van hun woningen. Ik vind het ook belangrijk dat we binnen TBI alle technologische ontwikkelingen omarmen en in de praktijk testen.’

"Deze inspectie is uniek door de bijzondere locatie, midden in het centrum van Rotterdam. Dat betekent dat we rekening moeten houden met al het verkeer, zoals trams, auto’s en fietsers."
Carolien Jonk, projectleider Croonwolter&dros Survey and Inspection

‘Deze inspectie is uniek door de bijzondere locatie, midden in het centrum van Rotterdam. Dat betekent dat we rekening moeten houden met al het verkeer, zoals trams, auto’s en fietsers’ vult Carolien Jonk, projectleider Croonwolter&dros Survey and Inspection, aan. ‘Dat maakt het voor ons nog leuker dan een drone-inspectie op een plat dak. We vliegen nu rustig en gestructureerd de daken af zodat het voor J.P. van Eesteren herkenbaar blijft wat we hebben geïnspecteerd.’

Stuur verhaal door