Bouwen en Zuiveren tegelijk? Rijnland werkt aan de renovatie en uitbreiding van afvalwaterzuivering Zwanenburg

Zo kan Rijnland straks op deze plek meer afvalwater duurzaam zuiveren. Hoe wordt het ontwerp van de zuivering aangepakt en welke techniek en werkzaamheden komen hierbij kijken? Rijnland gaat hierover in gesprek met Harry Grevers, technisch manager bij Mobilis.

Technisch ontwerp

Harry Grevers is als technisch manager van Mobilis verantwoordelijk voor de ontwerpfase. Dit betekent dat Harry samen met experts werkt aan de techniek van het ontwerp, ter voorbereiding op de uitvoering: "Mobilis is samen met partners Croonwolter&dros, RWB en TAUW specialist in het bouwen van zuiveringen en we werken met de experts samen. Van de ontwerper tot de civiele constructeur, werktuigbouwer en de elektrotechneut. Mijn taak is om dit bij elkaar te brengen in één integraal technisch ontwerp."

Voorbereidend werk met behulp van Virtual Reality

Dit project gaat niet om het bouwen van een geheel nieuwe zuivering, maar om het uitbreiden en renoveren van een bestaande zuivering. Dat is de grootste uitdaging, zo vertelt Harry: "Tijdens de werkzaamheden moet de zuivering in bedrijf blijven. Terwijl wij bestaande onderdelen renoveren en nieuwe objecten bouwen gaat het zuiveringsproces gewoon door. Daarom is een goede fasering en ook afstemming met het beheer van de zuivering zo belangrijk. Dit doen wij door ze al vroegtijdig te betrekken, en bijvoorbeeld met een 3D bril mee te laten kijken met onze 3D-ontwerpmodellen in een VR-weergave (Virtual Reality). Op deze wijze stapt beheer virtueel de nieuwe zuivering in, om precies te zien welke aanpassingen we aan onderdelen gaan maken."

AWZI Zwanenburg - oude situatie

AWZI Zwanenburg - impressie nieuwe situatie

Starten met heien

"Eigenlijk gaan we de hele zuivering strippen." – vertelt Harry: "De betonconstructie van de bestaande onderdelen blijft staan, maar de elektrotechniek en werktuigbouw wordt vervangen. Dit betekent dat de installaties van deze onderdelen worden vernieuwd."

"Wij starten in januari met alle heiwerkzaamheden voor de nieuwe objecten op het terrein, hiervoor gebruiken we ongeveer 300 heipalen. Daarna kunnen we werken aan de verschillende onderdelen. Zoals de aansluiting op de persleiding met een doorsnede van 1.80 meter, met daarin een pomp met een doorsnede van 1.60 meter, daar kun je dus in staan! De grote blowers voor de beluchtingstanks worden vervangen. Ook bouwen we dus nieuwe onderdelen, zoals het ontvangwerk, een extra beluchtingstank en een nabezinktank. Hiermee vervult de zuivering een centrale rol in de regio, en is hij in voorjaar 2025 weer geheel voorbereid op de toekomst."

Resultaat: een nieuw duurzaam Afvalwater Systeem Zwanenburg

Duurzaamheid is belangrijk in dit project. "Tijdens de bouw werken we met zo veel mogelijk elektrisch materieel. Daarnaast plaatsen we zonnepanelen op het slibverwerkingsgebouw en wordt het bedrijfsgebouw straks gasloos verwarmd dankzij warmteterugwinning uit het afvalwater.

"Wij hebben als Mobilis ook een coördinerende rol en zijn verantwoordelijk voor het aansluiten van de deelprojecten op elkaar, tot één Afvalwater Systeem Zwanenburg. Ik ben trots als we de fasering en het ontwerp zo kunnen neerzetten, dat de uitvoering zijn werk kan doen zonder het zuiveringsproces te storen. Dan hebben we ons werk goed gedaan!"

Stuur verhaal door