Na ruim 20 jaar keert Croonwolter&dros terug om dit aansprekende gebouw in Maastricht te moderniseren
Centre Ceramique, het gebouw van Gemeente Maastricht, ondergaat een ingrijpende verbouwing.
De bibliotheek, met onder andere de populaire boeken en de kinderafdeling, zit nu bijeen op de tweede, derde en vierde verdieping. En ook de muziekschool Kumulus en Natuurhistorisch Museum Maastricht, Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar en Wieker Fanfare hebben hun nieuwe plek gevonden. Hiermee wordt het gebouw aangepast aan de huidige tijdsgeest met aandacht voor de belangrijke publieksfunctie en de toegankelijkheid voor de bewoners van Maastricht.
Kennis van installaties gebouw
Ja, hij kent het gebouw van het Centre Ceramique goed. Hij was, net als een aantal van zijn collega’s, ruim twintig jaar geleden eveneens betrokken bij de bouw, vertelt projectleider Stef Willems van Croonwolter&dros. “Door de kennis van de bestaande installaties te combineren met de wensen en uitgangspunten van de gemeente, hebben wij in bouwteamverband het volledige elektrotechnische-, werktuigkundige- en sprinkler technische ontwerp uitgewerkt en daarna gerealiseerd. Daarnaast is het gebouw energiezuiniger gemaakt door het toepassen van slimme technologie, LED-verlichting en gebruik van duurzame materialen.”
Hij maakt duidelijk dat Croonwolter&dros al in het voortraject bij het project betrokken werd. “We zijn in het bouwteam ingeschoven, hebben in samenspraak met hoofdaannemer Laudy, wat onze werkzaamheden betreft, een voorontwerp gemaakt.” Hij legt uit dat het werk enkele uitdagende aspecten kent. “Onder andere de opbouw van het gebouw. Dat bestaat bijvoorbeeld voor tussen de 80 en 90 procent uit vaste plafonds. Dus je komt lastig ergens bij. Zeker op de plek waar de roltrappen zijn aangebracht en een vide is gemaakt. Daar moesten de nodige leidingen worden verlegd. Verder zijn er 800 armaturen ingebouwd. Rekening houdend met bij de gebruikerswensen voor het interieur.”
Samenwerking
Dat er gefaseerd kon worden gewerkt, noemt Willems een voordeel. “Zo konden we toen met het sloopwerk werd begonnen al aan de slag op de vijfde en zesde verdieping. Was het slopen ergens in het gebouw afgerond, dan konden wij daar bijvoorbeeld nieuwe leidingen aanleggen.” Het gebouw zou tijdens de werkzaamheden deels in gebruik blijven, onder meer de bibliotheek, maar door de coronacrisis werd dat veel beperkter dan voorzien, zegt hij. “Dat maakte het iets makkelijker. En zoals gezegd, ook de gefaseerde aanpak leidde er voor ons toe dat we ons werk konden doen zonder andere partijen in het vaarwater te zitten. Mede door goed overleg is de samenwerking prettig gegaan. Die communicatie verloopt nog steeds prima.”
De werkzaamheden bevinden zich nu in de afrondende fase, al verwacht Willems nog wel een aantal weken nodig te hebben om de puntjes op de ‘i’ te zetten. “Dan moet je vooral denken aan het goed invullen van de gebruikerswensen. De algemene werkzaamheden zitten er zo goed als op. Ja, het werk is goed verlopen en het is leuk om hier na ruim 20 jaar weer terug te keren om bij te dragen aan het moderniseren van dit aansprekende gebouw."