Predictive maintenance
Dankzij innovatie op weg naar 100% predictive maintenance
Veel infrastructuur uit de tweede periode van de vorige eeuw is aan groot onderhoud toe. Croonwolter&dros is gespecialiseerd in dergelijk onderhoud. GWW-Bouw had een gesprek met Celeste Martens en Guido Koopmans, beiden Manager Maintenance bij de divisie Infra van Croonwolter&dros, om te praten over praktijk en toekomst van groot onderhoud.
Guido Koopmans opent het gesprek: “25 % van de omzet van Croonwolter&dros Infra is afkomstig uit langlopende onderhoudscontracten. Onze strategie is gericht op verdere omzetgroei in het onderhoud, tot de helft van de totaalomzet. Dit sluit aan bij de visie van Rijkswaterstaat. We staan op dit moment voor een grote renovatie opgave van de bestaande tunnels en kunstwerken en daar helpen wij als Croonwolter&dros graag bij.
Verduurzamen en toekomstbestendig
In plaats van over een ‘aangenomen onderhoudscontract’ te praten, spreken we liever over een ‘instandhoudingscontract’. Instandhouding gaat verder dan enkel het uitvoeren van onderhoud. Met het uitvoeren van analyses kun je de beschikbaarheid en de kwaliteit van de dienstverlening verhogen. Doordat je moet meegroeien met de ontwikkelingen binnen technologie, gaat het hier niet alleen over in stand houden, maar ook over verduurzamen en toekomstbestendig maken”, legt Guido Koopmans uit. We geven aan opdrachtgevers adviezen voor minder CO2-uitstoot, verduurzaming en circulariteit. Dat is het mooie van onderhoud, we tackelen samen met de opdrachtgever de technische uitdagingen en behalen samen onze doelstellingen.”
Proactief vooruitkijken in een onderhoudsplan
Klanten worden nog wel eens verrast door wat Croonwolter&dros hen aanbiedt. “Met het oog op de toekomst, bieden wij een onderhoudsplan proactief aan. Vaak heeft men daar zelf nog niet over nagedacht. Dat kunnen we doen doordat we zelf voortdurend innoveren. Dat vergt een cultuuromslag in onze eigen organisatie. Om innoverend te zijn, heb je een innovatieve bedrijfscultuur nodig. Voor cultuurverandering heb je kartrekkers nodig met een voorbeeldfunctie, die door hun enthousiasme de volgers inspireren. Dat werkt zeer aanstekelijk en zorgt voor versnelling”, legt Guido Koopmans uit. “Om die reden organiseren we congressen over innovatie en duurzaamheid, waar deelnemers, opdrachtgevers en opdrachtnemers elkaar ontmoeten om kennis te delen.”
Onderhoud wanneer het nodig is
Celeste Martens, verantwoordelijk voor Asset Management, merkt op dat Predictive Maintenance aansluit bij de vierde industriële revolutie (Industry 4.0): “Met nieuwe technieken genereren sensoren data en sturen deze via Internet of Things door aan intelligente systemen die deze data analyseren. Hierdoor kan onderhoud op het juiste moment plaatsvinden. Dus niet meer preventief of correctief, maar wanneer het nodig is. Met genoeg data en de juiste algoritmische berekeningen kan er voorspellend te werk gegaan worden. Predictive Maintenance is inmiddels een feit en heeft de toekomst, zeker omdat de technologie die daarvoor nodig is, steeds betaalbaarder wordt.”
Predictive Maintenance is een ideale werkwijze voor de assets die door Croonwolter&dros in stand worden gehouden. “Langdurige contracten voeren we sowieso uit op basis van Predictive Maintenance”, vervolgt Celeste Martens. “Als voorbeeld noem ik graag Sluis Eefde. In het ontwerp hebben we goed onderbouwd waar en waarom we willen monitoren met sensoren. We kunnen zaken als energieverbruik, slijtage en duurzaamheid inzichtelijk maken. Nu is het nog een ontdekkingstocht welke zaken er gemonitord moeten worden, omdat de mogelijkheden welhaast eindeloos zijn. Assetmanagement gaat over de gehele levenscyclus, van tender tot sloop, over de balans tussen kosten, risico’s en prestaties over de levensduur van de assets optimaliseren. Om dit goed te kunnen doen en goede beslissingen te kunnen nemen, heb je goede mensen nodig, met de juiste kennis en betrouwbare data. Conditie monitoring is niet meer weg te denken en zal naar verwachting voor 75% van de assets de norm worden”, sluit Celeste Martens af.