Bijna 300 kilometer kabel voor RijnlandRoute

In 2023 zal de RijnlandRoute tussen de A44 en A4 bij Leiden gereed zijn. De nieuwe wegverbinding moet met zijn 2,5 km lange, geboorde tunnel de toenemende verkeersdrukte in de regio oplossen. Zesentwintig unieke ‘prefab’ tunneltechnische installatiemodules van Croonwolter&dros en 300 kilometer kabel van Draka helpen straks een veilige doorstroming van de tunnel te garanderen.

De nieuwe wegverbinding wordt in opdracht van Provincie Zuid-Holland door Comol5 gerealiseerd.   De internationale aannemerscombinatie, bestaande uit Vinci Construction, DEME, Mobilis en Croonwolter&dros, sloot voor de kabellevering een groot contract met Draka. Daarin zijn alle benodigde kabels voor het project (LV, MV, signaalkabel én datakabel) voorzien.

Efficiënte logistiek

Croonwolter&dros is verantwoordelijk voor alle e- en w-installaties van het project.

“Naast de nieuwe weg met de Corbulotunnel, de N434, horen ook de nieuwe knooppunten en aansluitingen op nieuwe en bestaande (rijks)wegen tot ons werkterrein”, zegt projectleider Thierry Hensgens van Croonwolter&dros.

Bijna 300 km kabel is volgens hem benodigd en de laatste kabelhaspels zijn onderweg. “Draka had de beste voorwaarden en de samenwerking verloopt prima. Ook denken ze goed mee hoe wij de kabels logistiek zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten.”

Om het bestellen van kabels efficiënter te maken, had Draka bijvoorbeeld diverse haspels uitgerust met een GPS-tracker. Dit tracking device kan allerlei actuele data bevatten, zoals de locatie, status, historie en gebruiksomstandigheden van de haspel én de hoeveelheid kabel. Deze nieuwe IoT-oplossing van Draka, genaamd Alesea, maakt kabelmanagement voor installateurs eenvoudiger. Zo kan met de virtuele assistent via een online portal onder andere de resterende kabellengte gemonitord worden om tijdig bij te bestellen.

Redundante techniek

Installatietechnisch is de tunnel het meest complexe traject om te realiseren. Aan weerszijden van de tunnel, die op maximaal 20 meter diepte twee bestaande aquaducten kruist, staat een dienstgebouw met tunneltechnische installaties (TTI). Van hieruit worden alle systemen, van verlichting en CCTV tot de brandbeveiliging en HVAC, én het hele transmissienetwerk aangestuurd. “Het inkoopstation energievoorziening vanuit Liander is redundant uitgevoerd. Hierdoor hoeven we geen noodstroomaggregaat aan te brengen”, aldus Hensgens. De bediening gebeurt via een  verkeerscentrale in Rhoon waarmee het weggedeelte, de tunnel en gebouwen zijn verbonden.

Hoge brandveiligheid

Draka heeft Comol5 geadviseerd bij de keuze van de juiste kabels. Voor de bekabeling in tunnels gelden de hoogste eisen op het gebied van brandveiligheid. Alle kabels die Draka voor de tunnel levert, zelfs de middenspanningskabels, zijn daarom CPR-gecertificeerd voor klasse B2ca, de hoogste brandveiligheidsklasse.

Unieke modulaire opbouw

Uniek is dat de installaties in de dienstgebouwen volledig modulair zijn opgebouwd en getest onder geconditioneerde omstandigheden. In totaal zijn er 54 deelinstallaties in 26 modules (containers) vooraf in een testfaciliteit in Eindhoven uitgebreid getest. Voordeel van deze aanpak, die een primeur in de tunnelwereld is, is dat eventuele kinderziektes, zoals software bugs, er al uitgehaald zijn en geen vertraging tijdens de bouw opleveren.

“Wij hebben de hele tunnel op besturingsniveau, inclusief software, opgebouwd, aangesloten op de verkeerscentrale in Rhoon én getest”.

Hierdoor hoeft Croonwolter&dros de modules, die op locatie in de dienstgebouwen zijn gehesen, alleen nog aan te sluiten en fysiek te testen. Zodoende kan de tunnel, na afronding van de bouw, straks sneller in gebruik worden genomen.

Stuur verhaal door