BIM ENGINEER
Aan de slag als BIM Engineer Projecten Utiliteit
Slimme gebouwen vragen om slimme ontwerpen. Als engineer sta je aan de basis van een project. Jouw rekenwerk, jouw oplossingen en ideeën zijn het uitgangspunt voor onze tekenaars, werkvoorbereiders en monteurs. BIM (Bouw Informatie Model) is een voorbeeld van de digitale transformatie bij Croonwolter&dros. In een BIM-model wordt alle informatie over een project verzameld. Tijdens de hele levenscyclus van het gebouw wordt deze informatie up-to-date gehouden. Als BIM Engineer zorg je ervoor dat informatie op de juiste manier in het model terecht komt. En je helpt collega’s om de juiste informatie eruit te halen.
Wil je meer weten? Lees hieronder het verhaal van Erik:


Bekijk onze vacatures in de Utiliteit
Erik over zijn vak als BIM-coördinator
Van tekeningen naar data
“Ik ben mijn carrière in de bouw begonnen als tekenaar. Ik maak nog weleens een tekening maar als BIM-coördinator houd ik me nu veel meer met informatie bezig. De ervaring die ik als tekenaar heb opgedaan helpt me wel. Ik weet bijvoorbeeld welke informatie monteurs nodig hebben. Ik kan me best voorstellen dat ik in de toekomst samenwerk met een data-analist of een IT’er. Zelf ben ik ook wel geïnteresseerd in IT. Ik kan niet programmeren, maar weet wel goed wat er mogelijk is. Thuis bouw ik nog wel eens zelf een computer.“
Pionieren
“BIM is de kinderschoenen nog maar net ontgroeid. Zo wordt nog niet overal in de sector met dezelfde standaarden gewerkt. Wat dat betreft ben ik echt aan het pionieren. Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst nog veel meer kunnen doen met de data die uit het BIM-systeem komt. Zo kun je gegevens over het gebruik van een gebouw na de oplevering in het systeem verwerken. Stel dat je dan ontdekt dat een gebouw maar 50% nodig heeft van de koeling, dan kun je dat direct veranderen in het template, zodat toekomstige gebouwen goedkoper gebouwd kunnen worden. Ik zie het zo gebeuren dat we voor dit soort data-analyses ooit nog wiskundigen af IT’ers aannemen.”
"Ik maak nog weleens een tekening maar houd me nu veel meer met informatie bezig."
Efficiëntie winnen
“De eerste successen met Bim hebben we al geboekt. Zo hebben we voor bepaalde werkzaamheden het aantal montagegangen flink terug weten te brengen: een deel van de montage vindt nu al in de fabriek plaats in plaats van op de bouwplaats. Dit is natuurlijk stukken efficiënter. “
Kennis delen
“Ik denk dat ik goed ben in mijn werk omdat ik behulpzaam ben. Ik kan goed luisteren en weet vaak snel te achterhalen waar iemand echt behoefte aan heeft. Wil hij een tekening, of heeft hij bepaalde data nodig? En in welke vorm kan die data het best worden aangeleverd? Kennis delen is voor mij een tweede natuur. “
"Kennis delen is voor mij een tweede natuur. “
Samenwerken werkt
“De verschillende disciplines op de bouw werken nog vaak onafhankelijk van elkaar. Bij de vertaling van een bouwkundig ontwerp naar installaties gaat nog weleens wat mis. In BIM-projecten is meer openheid. Zeker tussen de TBI-bedrijven wordt nauw samengewerkt. Vroeger was ik nog terughoudend met het delen van bepaalde informatie, nu gooi ik alles op tafel. Daar komen de mooiste dingen uit. Als je samenwerkt kun je zoveel meer bereiken! Deze instelling geeft TBI-bedrijven als Croonwolter&dros een streepje voor ten opzichte van andere bouwcombinaties.”